Πάτρα: Παρεμβάσεις του δήμου για αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης

Παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του δήμου, προκειμένου να βρίσκουν διέξοδο οι κάτοικοι της πόλης. Πλέον η αχαϊκή πρωτεύουσα διαθέτει δύο υπαίθριους χώρους γυμναστικής, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, που έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Η λειτουργία των υπαίθριων γυμναστηρίων και των χώρων περιπάτου αποτελούν μέρος των σχεδίων του δήμου Πατρέων, για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θεωρεί «αδιαπραγμάτευτη την συνολική έκταση της λιμενικής ζώνης, όπως έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, και θα συνεχίσει με ντε φάκτο ενέργειες την απόδοση στο λαό και τη νεολαία της Πάτρας της παραλιακής ζώνης, με σκοπό την ικανοποίηση των οξυμένων αναγκών στην αναψυχή, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό».

Όσον αφορά στο ζήτημα της παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου, αναμένονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι τελικές προτάσεις της πολιτείας. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το θέμα της παραχώρησης  ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης αναφέρει ότι «από την στιγμή που έχουμε σε λειτουργία το νέο λιμάνι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατά ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών το παλιό λιμάνι, διότι έπαψε να εξυπηρετεί τις χρήσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί». Και τονίζει ότι «πρέπει να απελευθερωθεί όλος ο χώρος και να αποδοθεί στην πόλη, η οποία θα τον αξιοποιήσει για τις δικές της ανάγκες».

Όπως σημείωσε «υπάρχει η συμφωνία μεταξύ δήμου και ΟΛΠΑ για την προσωρινή παραχώρηση, την οποία γνωρίζει η πολιτεία».

Όσον αφορά στο τμήμα της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο παλαιό λιμάνι, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι «είναι κλεισμένη μία περιοχή στην οποία περπατούν μόνο γάτες» προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνει χρήματα το δημόσιο για την ασφάλεια ενός χώρου, στον οποίο δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα». Και συμπληρώνει λέγοντας ότι «εκτός από κάποια επιβατικά πλοία που ελλιμενίζονται βράδυνες ώρες και δύο εμπορικά πλοία που έρχονται στην χάση και την φέξη, δεν υπάρχει άλλη δραστηριότητα, για αυτό και ζητάμε να μεταφερθούν στο νέο λιμάνι η εμπορική δραστηριότητα και οι εκτελωνισμοί».

Για το τμήμα που έχει παραχωρηθεί, ο Κώστας Πελετίδης λέει ότι ο δήμος σκοπεύει να τον αξιοποιήσει. «Θα γκρεμίσουμε τα σεισμόπληκτα κτίρια, θα κάνουμε διαγωνισμούς ιδεών για την αξιοποίηση και παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του κτιρίου που εξυπηρετούσε παλαιότερα τις υπηρεσίες λιμένα, αλλά παραμένει κλειστό λόγω ζημιών μετά τον σεισμό του 2008». Και εξήγησε ότι «θα γίνει πραγματογνωμοσύνη για τη στατικότητα του κτιρίου και στη συνέχεια αξιοποίηση προς όφελος πάντα των δημοτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ