Παύση υπογραφής συμβάσεων στον ηλίανθο, εν αναμονή παρέμβασης από Γεωργαντά- Σκρέκα

Εν αναμονή παρέμβασης από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας βρίσκεται η αλυσίδα παραγωγής βιοντίζελ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει λόγω της παύσης σύναψης συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων για την καλλιέργεια του ηλίανθου.

Η εξέλιξη αυτή που έρχεται μάλιστα στο «κατώφλι» των φετινών σπορών αφήνει στον αέρα χιλιάδες παραγωγούς. Αποδίδεται, δε, από τη βιομηχανία στην μη έκδοση κατανομής, με υπαιτιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις μονάδες εξαιτίας της δραματικής μείωσης των παραδιδόμενων ποσοτήτων , αλλά και της τιμής του βιοντίζελ που καλούνται να παραδώσουν.

Όπως πληροφορείται το ypaithros.gr, το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 3 Απριλίου ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ) με τους υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, Ιωάννης Τυχάλας, «φαίνεται πως οι υπουργοί αποφάσισαν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να δώσουν άμεση λύση».

Βιομηχανία και αγρότες αναμένουν πλέον αυτή η θετική βούληση να μεταφραστεί σε πράξεις και ουσιαστικές αποφάσεις εντός της εβδομάδας, ούτως ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση στις συμβάσεις ενεργειακών καλλιεργειών και.. να κάνουν Πάσχα οι περίπου 30.000 αγροτικές οικογένειες που εμπλέκονται.