ΠΕΚ: Ικανοποίηση για τους ελέγχους στο γάλα, αντιδράσεις στην απόφαση ΣΕΒΓΑΠ για μείωση της τιμής παραγωγού

Ικανοποιημένη για την απόφαση του ΥΠΑΑΤ να εντείνει τους ελέγχους για την προστασία της παραγωγής του γάλακτος, εμφανίζεται σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων. 

Στον αντίποδα, η ΠΕΚ αντιδρά στην «απόφαση του ΣΕΒΓΑΠ για την μείωση των τιμών παραγωγού αφού οι τιμές στο ράφι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν αυξηθεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Τέλος, η Ένωση απευθύνει κάλεσμα στους κτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και την ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΚ:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την διενέργεια ελέγχων με μικτά κλιμάκια ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ (μακάρι να ενταθούν καινά συνεχιστούν) συγχρόνως διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση του ΣΕΒΓΑΠ για την μείωση των τιμών παραγωγού αφού οι τιμές στο ράφι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν αυξηθεί. Η απόφαση αυτή μας ξαναγυρίζει δεκαετίες πίσω όταν λειτουργούσαν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και αποφάσιζαν για τις τιμές ερήμην της αγοράς.

Με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής, την μείωση ζωικού κεφαλαίου λόγω πλημυρών και πυρκαγιών δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης των τιμών παραγωγού, οι οποίες μαζί με τις κάκιστες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ μας οδηγούν στην οικονομική καταστροφή.

Καταγγέλλουμε αυτή την πρακτική και τακτική, όπως και τις κακές πληρωμές του Υπουργείου μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους παρότι δεν μας το επιτρέπει η φύση της δουλειάς μας, αγωνιζόμενοι για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια μας.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και την ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων. Ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να είναι συντονισμένος.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των ευρωπαίων συναδέλφων με τους οποίους πρέπει να συνταχθούμε. Η ΠΕΚ έχει μεγάλη ιστορία αγώνων και δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε στους γαλακτοβιομηχάνους με την ΜΟΝΟΜΕΡΗ μείωση των τιμών παραγωγού, ούτε στις κακές κυβερνητικές πολιτικές με την μείωση των επιδοτήσεων κατά 50% που εξαφάνισαν το εισόδημά μας.

Επαινούμε κάθε σωστό που γίνεται για τον πρωτογενή τομέα και είμαστε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον πιο περήφανο και παραγωγικό κλάδο της χώρας που αποτελεί την ατμομηχανή εξόδου από όλες τις κρίσεις.

Με την επιβίωση μας και τις ζωές των οικογενειών μας δεν παίζουμε !!!»