Πελοπόννησος: Απογειώνουν εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα οι νέες φυτεύσεις

Εσπεριδοειδή και ελιές παραμένουν στις πρώτες προτιμήσεις των παραγωγών

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα των νέων φυτεύσεων εσπεριδοειδών και ελιάς στους νομούς Αργολίδας και Λακωνίας, καθώς οι παραγγελίες για νέα δενδρύλλια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λακωνία, όπως αναφέρουν φυτωριούχοι, ο ρυθμός των παραγγελιών έχει πάρει τέτοια μορφή, ώστε εάν συνεχιστεί σε αυτόν τον βαθμό ίσως να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με τον φυτωριούχο από τη Λακωνία, Χρήστο Σταματάκο, το ενδιαφέρον για τα εσπεριδοειδή και τις ελιές είναι πολύ μεγάλο. «Αυτό ισχύει από πέρυσι. Τα τελευταία δύο χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2022 και μετά, έχουμε πολλές παραγγελίες για λαδοελιές, αλλά και για εσπεριδοειδή», τονίζει και προσθέτει: «Οι παραγγελίες που έχουμε από τώρα για την επόμενη χρονιά είναι σε τέτοια επίπεδα που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι, ενώ στο παρελθόν σε περιοχές με εσπεριδοειδή έβαζαν και ένα ποσοστό με ελιές, τώρα αυτό έχει σταματήσει, καθώς μπαίνουν μόνο εσπεριδοειδή».

«Άτυπη αναδιάρθρωση»

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταματάκος, «ουσιαστικά, έχουμε μία άτυπη αναδιάρθρωση, αφού οι παραγωγοί φυτεύουν νέα δέντρα για να μπορέσουν να πάνε σε παραγωγές με αυτά και να κλείσουν τον κύκλο των γερασμένων δέντρων. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι οι νέες φυτεύσεις που θα γίνουν ή/και έχουν γίνει δεν μεταβάλλουν τις αναλογίες στις ήδη υπάρχουσες ποικιλίες». Ο ίδιος τονίζει ότι φέτος η ζήτηση για τις ελιές έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο συσχετισμός στις ποικιλίες.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών, ο κ. Σταματάκος αναφέρει ότι πρόκειται για μία καλή χρονιά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αφού βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες.

Αύξηση των παραγγελιών νέων δέντρων στην Αργολίδα

Παρόμοιο είναι το κλίμα που επικρατεί και στην Αργολίδα, όπου καταγράφεται αύξηση των παραγγελιών νέων δέντρων, κυρίως της ελιάς. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο φυτωριούχος Δημήτρης Φάκλαρης, «τα τελευταία χρόνια, είναι δεδομένο ότι παρουσιάζεται μια αυξητική τάση, χωρίς όμως εντυπωσιακά νούμερα. Υπάρχει μια τάση για τα Νόβα, τις Κλημεντίνες και, κατά κύριο λόγο, για τα New Hall, που είναι τα πρώιμα. Οι νέες φυτεύσεις έχουν στόχο τόσο την αναδιάρθρωση όσο και την αύξηση των ποσοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις ελιές, οι παραγωγοί επιλέγουν, ως επί το πλείστον, τις Κορωνέικες. Τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει πλέον μια ισορροπία στις φυτεύσεις, αφού η ελιά θεωρείται μια οικονομική επιλογή».

Όσον αφορά τη φετινή συγκομιδή, o κ. Φάκλαρης επισημαίνει ότι «η παραγωγή είναι διαφορετική ανά περιοχή και η μείωση φτάνει μέχρι το 30%. Σίγουρα, όμως, είναι μια καλή χρονιά γενικά, με τιμές που θα είναι πολύ καλύτερες από κάθε άλλο έτος».