Πενταπλάσιος φόρος για τα κτίσματα σε χωράφια αν έχουν δηλωθεί ως αγροικίες

Πενταπλάσιος φόρος για τα κτίσματα σε χωράφια αν έχουν δηλωθεί ως αγροικίες

Έως και πενταπλάσιο φόρο κινδυνεύουν να πληρώσουν οι κάτοχοι κτισμάτων εντός αγροτεμαχίων σε περίπτωση που έχουν δηλώσει τα εν λόγω κτίσματα ως αγροικίες.

Επιπλέον για χωράφια των οποίων η γεωγραφική θέση δεν έχει προσδιορισθεί επακριβώς, πιθανότατα θα ληφθεί υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού, κάτι που αυξάνει κατακόρυφα το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Τα παραπάνω επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της ανάρτησης στο Taxisnet, από την Πέμπτη 18 Αυγούστου, των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον ΕΝΦΙΑ

Aναλυτικότερα, αναφέρει το ΕΒΕΠ, στον ΕΝΦΙΑ φέτος αλλάζει το ύψος του «χαρατσιού», που θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν και αυτό συμβαίνει για τους 3 παρακάτω βασικούς λόγους:

  • Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων, έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία, έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.
  • Μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.
  • Δεν ισχύει η έκπτωση του 20%, που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Ειδικότερα, όμως, το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει ότι, φέτος πρέπει να προσεχθούν τα λάθη, που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους, όπως:

Ημιτελές κτίσμα: Στήλη 10, κωδικός 99 του πίνακα 1 Ε9. Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%

Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού. Πίνακας 2, στήλες 3,4,4α και 5.

Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο. Πίνακας 2, στήλη 17.

Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο. Η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1.

Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί, ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%. Στη στήλη 13, πίνακας 1, τα συνολικά τετραγωνικά των βοηθητικών χώρων.

Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος). Στήλη 11, πίνακας 1.

Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Στήλες 16 και 20 στον πίνακα 1, στήλη 19 στον πίνακα 2.

Σχετικά με τα αγροτεμάχια, μετά τις αντιδράσεις, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τελικώς, να τα εξαιρέσει από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, εξαιτίας της αδυναμίας υπολογισμού της αξίας τους. Ωστόσο, θα υπολογιστούν κανονικά το 2017.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, δήλωσε:

«…Ο φετινός “εφιάλτης” του ΕΝΦΙΑ θα είναι επώδυνος για 2,25 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων (31%), λόγω αύξησης των συντελεστών του φόρου. Επιπλέον, 2,56 εκ. φορολογούμενοι (35%) καλούνται να καταβάλουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι και οι υπόλοιποι 2,48 εκατ. φορολογούμενοι (34%), ίσως πληρώσουν κάτι λιγότερο. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις, από τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και ο στόχος είναι κάθε μήνα στα κρατικά ταμεία να μπαίνουν, περί τα 600 εκατ. ευρώ. Το γενικό σύνολο από τα εκκαθαριστικά θα φθάσει φέτος τα 3,344 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 3,342 δισ. ευρώ και αυτό παρά το γεγονός ότι το Μάιο μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες κατά 30%.

Με αυτά τα δεδομένα, ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί στα 458 ευρώ. Επίσης, μια στις δύο επιχειρήσεις της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες ιδιοχρησιμοποιούν, ενώ έως και πέρυσι απαλλάσσονταν. Τέλος, όλα αυτά έρχονται, όταν η καλοκαιρινή “καταιγίδα” κατασχετηρίων έχει ήδη ξεσπάσει για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς καθημερινά αποστέλλονται σε οφειλέτες ιδιοκτήτες ακινήτων 1.800 “ραβασάκια”…».

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε ήδη τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι, εν όψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016, ισχύουν τα εξής:

– Η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 8:00 και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

– Οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ-Ε1), καθώς και η υποβολή δηλώσεωνΣτοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2017, δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 8:00-12:00.

Οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2015), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.