Πέντε διατροφικοί μύθοι που αξίζει να εξεταστούν επιστημονικά

Τι ισχύει, τελικά, για τα τρόφιμα και τις συνήθειες που έχουν δαιμονοποιηθεί; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Οι οδηγίες για τη διατροφή συχνά αποκτούν ισχύ θεϊκής οδηγίας. Ωστόσο, πολλές φορές,
τρόφιμα και συνήθειες ενοχοποιούνται περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Ας δούμε αναλυτικά
μερικές τέτοιες περιπτώσεις για να διαπιστώσουμε τι ισχύει πραγματικά.

Τα αβγά προκαλούν αύξηση χοληστερόλης

Για πολλά χρόνια, τα αβγά ενοχοποιούνταν για την αύξηση της χοληστερόλης και, κατά συνέπεια, θεωρούνταν ένοχα για την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Εννοείται ότι τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη λάμβαναν την οδηγία να τα εξαιρέσουν πλήρως από τη διατροφή τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η κατανάλωση αβγών ως τροφίμων στο τραπέζι μας μειώθηκε δραστικά. Βέβαια, τα αβγά αποτελούν συστατικό πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, οπότε τα τρώμε ακόμα και χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Από την άλλη, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι στα περισσότερα άτομα η χοληστερόλη από τη διατροφή έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβγών και του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση αβγών δεν επηρέασε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Πρόκειται για μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, προσφέρουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό και έτσι μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

Κατά συνέπεια, η μέτρια κατανάλωση αβγού στα περισσότερα άτομα δεν επιβαρύνει τις τιμές της χοληστερίνης, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε σχετικά τον γιατρό σας.

Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά είναι η λύση για την απώλεια βάρους

Προφανώς, τα λιπαρά τρόφιμα δίνουν πολλές θερμίδες στον οργανισμό μας και, άρα, δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, η ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνονται είναι πολύ σημαντική.

Η προσθήκη μικρής ποσότητας ελαιολάδου στη σαλάτα ενισχύει τον οργανισμό και προσφέρει απαραίτητα συστατικά.

Αντίθετα, μπόλικη κρέμα γάλακτος θα δώσει πολλές θερμίδες και κανένα όφελος σε άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Η αξία του πρωινού έχει υμνηθεί πολλές φορές, ενώ πολλοί θεωρούν ότι η παράλειψή του εμποδίζει στην πράξη την απώλεια βάρους. Μελέτη, πάντως, που έχει δημοσιευτεί στο The American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η παράλειψη του πρωινού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων αργότερα μέσα στη μέρα. Η επίπτωση του πρωινού στη διαχείριση του βάρους έχει σχέση περισσότερο με τις καθημερινές συνήθειες διατροφής του κάθε ατόμου.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, άνθρωποι που πίνουν μόνο ένα ρόφημα το πρωί, αλλά στη συνέχεια τρώνε δεκατιανό, γεγονός που τους προφυλάσσει από το να φάνε «τα πάντα» το μεσημέρι και κρατούν το κυρίως γεύμα για το βράδυ που θα είναι σπίτι τους. Άλλοι, πάλι, ξεκινούν τη μέρα τους με πρωινό, αλλά καταναλώνουν ζάχαρη –ναι, αυτή η νόστιμη μαρμελάδα πρέπει να προσμετράται ως γλυκό–, με αποτέλεσμα, λίγο αργότερα, να πεινάνε έντονα και να τσιμπολογούν.

Οι υδατάνθρακες είναι κακοί για την υγεία μας

Και, όμως, οι υδατάνθρακες χρειάζονται, αλλά, από την άλλη, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American College of Nutrition έδειξαν ότι οι υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα φρούτα, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και βελτιωμένη συνολική υγεία. Αντίθετα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συνδέθηκε με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία. Χρειάζεται, λοιπόν, να επιλέγουμε με σύνεση τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε και, ταυτόχρονα, να επιλέγουμε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Πρέπει να τρώμε πολλά και μικρά γεύματα για να μην παχαίνουμε

Στην πραγματικότητα, εκείνο που παίζει ρόλο στο σωματικό μας βάρος είναι το ισοζύγιο πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων. Αν λάβουμε πολλές θερμίδες σε πολλές δόσεις, το αποτέλεσμα για το βάρος θα είναι το ίδιο με το να τρώγαμε ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Απλώς, τρώγοντας το βράδυ, δεν αφήνουμε τον οργανισμό μας να ξεκουραστεί, αφού χρειάζεται να συνεχίσει τη διαδικασία της χώνεψης, ακόμα και αν έχουμε κοιμηθεί.

 

Το γενικό συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι δεν υπάρχουν αποκλειστικές και, κυρίως, μαγικές συνταγές, με ισχύ θεϊκής οδηγίας.