Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Πρωτοβουλία για τον αγροτικό τομέα

Σύνδεση έρευνας και καινοτομίας

Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Πρωτοβουλία για τον αγροτικό τομέα

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την αγροτική παραγωγή και αγροδιατροφή ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το Εδαφολογικό Εργαστήριο, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Αμαλιάδας, και οι δύο μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες βιομηχανικής ντομάτας του κάμπου ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να βελτιώσουν το σύστημα παραγωγής τροφίμων προς όφελος των αγροτών, αλλά και των καταναλωτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάνος Μπράμος, επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τις μεταποιητικές μονάδες, οι οποίες απορροφούν το σύνολο της παραγωγής της αγροτικής ντομάτας και συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία. «Το εδαφολογικό εργαστήριο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην καλλιεργητική διαδικασία. Είναι καιρός να συνθέσουμε δυνάμεις και ιδέες.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που συναντάμε στην αγροτοδιατροφή για να είμαστε χρήσιμοι την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και πρόεδρος του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Σαλάχας, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται στο πλαίσιο των συνεργειών που το ίδρυμα θέλει να αναπτύξει με τις τοπικές παραγωγικές μονάδες και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του εδαφολογικού εργαστηρίου, όσον αφορά την εδαφολογία και τη θρέψη στις σημαντικές καλλιέργειες της περιφέρειας και του νομού.

Ο επίκουρος καθηγητής Εδαφολογίας του ΤΕΙ, Παντελής Μπαρούχας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι να διασυνδεθεί η Ομάδα Παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας με το εδαφολογικό εργαστήριο.

«Το κέρδος θα είναι τεράστιο, αφού θα γίνει καλύτερη διαχείριση των εδαφικών πόρων, του νερού και, επομένως, το όφελος θα είναι σημαντικό για το περιβάλλον και το μέλλον του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Νικολέτα Τζώρτζη