Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Περιμένει τον ήλιο το καλαμπόκι

26/04/2023
4' διάβασμα
perimenei-ton-ilio-to-kalaboki-290968

Οι σπορές για τον αραβόσιτο ξεκίνησαν στη Θράκη, αλλά οι βροχές σήκωσαν χειρόφρενο. «Η σπορά καλαμποκιού που προορίζεται για ζωοτροφή διακόπηκε απότομα στον Βόρειο Έβρο, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και της τιμής που παίρνει την κατιούσα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης.

«Πέρυσι, πουλήσαμε 30 λεπτά το κιλό και αυτήν τη στιγμή με δυσκολία πιάνουμε τα 25 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί αναπόφευκτα πάτησαν φρένο», σημειώνει προβληματισμένος. Εξηγεί ότι η πτωτική τάση δεν επιτρέπει τη σύναψη συμβολαίων και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 20 λεπτά το κιλό. Με δυσκολία εξαιτίας των βροχών προχωρά η σπορά καλαμποκιού στην Ξάνθη, αλλά και όσοι κατάφεραν να σπείρουν αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω των χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Όπως μεταφέρεται από τη ΔΑΟΚ Ξάνθης, είτε δεν φυτρώνουν τα καλαμπόκια, είτε όσα φύτρωσαν δεν αναπτύσσονται σωστά. Προς το παρόν, σταμάτησαν και εκεί τη σπορά.

Ο γεωπόνος Γιάννης Μπάτζιος, από τον Ίασμο Ροδόπης, σημειώνει ότι η σπορά του καλαμποκιού στη δυτική πλευρά του νομού συνήθως ξεκινά μετά τις 25 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 20 Απριλίου. «Εξαιτίας του καιρού, φέτος ένα αρκετά μεγάλο μέρος των χωραφιών που προοριζόταν για καλαμπόκι δεν έχει σπαρθεί ακόμα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν συνεχιστούν οι συνθήκες αυτές». Εκτιμά ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι παραγωγοί να επιλέξουν τον ηλίανθο ή το βαμβάκι, αν δεν συντελεστεί η σπορά αυτό το διάστημα, είτε να αλλάξουν υβρίδιο. Το χρονικό περιθώριο σποράς εξαρτάται από το υβρίδιο που επιλέγει ο αγρότης, γιατί έχουν διαφορετική περίοδο συγκομιδής.

«Τα πρώιμα υβρίδια θέλουν από 100 έως 115 μέρες, άρα υπάρχει το περιθώριο σποράς μέχρι τα μέσα του Μαΐου. Συνήθως, τα υβρίδια που σπέρνονται τώρα θέλουν πάνω από 120 μέρες». Εκτιμά ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αγρότες που τα αγόρασαν να τα επιστρέψουν στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων και να προμηθευτούν πρωιμότερα υβρίδια.

Τα χωράφια έχουν ήδη δεχτεί μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά, εκτός από τη διακοπή της βροχής, χρειάζεται βοριάς, γιατί ο νοτιάς με την υγρασία θα δυσκολέψει τις μηχανές να μπουν για σπορά. Προσθέτει ότι, ακόμη κι αν η βροχή σταματήσει άμεσα, σε ορισμένα βαριά χωράφια, που δεν στεγνώνουν εύκολα, δεν θα μπορέσουν να σπείρουν.

Διέκοψαν και τη σπορά ηλίανθου στην Ορεστιάδα

Οι καιρικές συνθήκες διέκοψαν τη σπορά του ηλίανθου στην Ορεστιάδα και η χαμηλή τιμή ανέκοψε την πορεία της καλλιέργειας, ενώ το προηγούμενο διάστημα σπάρθηκαν ορισμένες εκτάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη, οι τιμές που ακούγονται είναι τα 35-37 λεπτά το κιλό κι αυτό προβληματίζει και ανησυχεί τους παραγωγούς.

Όπως αναφέρει, η χαμηλή τιμή για το βιοντίζελ οφείλεται στο γεγονός ότι τα διυλιστήρια δεν δίνουν καλές τιμές. «Πέρυσι, πουλήσαμε 50 λεπτά το κιλό. Εάν η τιμή πέσει κάτω από τα 45 λεπτά, είναι ασύμφορη η καλλιέργεια», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμπρίδης πραγματοποιεί τις απαιτούμενες ενέργειες για να διεκδικήσει μια καλύτερη τιμή που θα επιτρέψει στους συναδέλφους του να καλλιεργήσουν και διατηρεί την αισιοδοξία του. Προς το παρόν, οι Εβρίτες κρατούν στάση αναμονής, καθώς από τη μία περιμένουν τη βελτίωση του καιρού, από την άλλη διεκδικούν από τα διυλιστήρια δεσμεύσεις για καλύτερες τιμές.

Η σπορά του ηλίανθου μπορεί να γίνει μέχρι και τα μέσα Μαΐου, με την προϋπόθεση το περιβάλλον των τιμών να γίνει φιλικότερο για τους καλλιεργητές.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει στροφή στο βαμβάκι που δείχνει να επανέρχεται, καθώς έχει το πλεονέκτημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Προς το παρόν δεν γίνονται συμβόλαια, αλλά εκτιμούν ότι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.