Πεσμένη η εξαγωγική ζήτηση για τα πορτοκάλια, κινούνται οι όψιμες ποικιλίες σταφυλιών

Υποτονική παραμένει εν πολλοίς η διεθνής ζήτηση για πορτοκάλια και μανταρίνια, γεγονός που δυσκολεύει την εξαγωγική καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, η φετινή περίοδος ειδικά για τα πορτοκάλια εξαρχής χαρακτηρίστηκε από μειωμένες πωλήσεις και πολύ χαμηλές τιμές, κυρίως λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο.

Η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς, ωστόσο ο καιρός μέχρι τώρα είναι αρκετά θερμός, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η  αξία πώλησης των προϊόντων θα καλύψει τα αυξημένα κοστολόγια.

Η προσφορά δεν κάλυψε τη ζήτηση για όψιμα επιτραπέζια σταφύλια

Αναφορικά με τα επιτραπέζια σταφύλια, οι εξαγωγές ως τώρα ανέρχονται σε 45.583 τόνους, δηλαδή -21% έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα και στην περιοχή της Καβάλας μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής. Την εβδομάδα που ολοκληρώνεται πάντως υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης για όψιμες ποικιλίες με αύξηση των προσφερόμενων τιμών η οποία όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, δεν καλύφθηκε από την προσφορά. Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζει, επιβεβαιώνει την ανάγκη ύπαρξης όψιμων ποικιλιών.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση της εκστρατείας μέχρι σήμερα είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας για τις κύριες ποικιλίες ωστόσο θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο σημείωμα, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-11/11/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 26.484 τόνους έναντι 18.704 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 19.269 τ. έναντι 14.243 τ. ,προς Σαουδ. Αραβία  1181 τ. έναντι 1034 τ., Ιορδανία 1852 τ. έναντι 1037 τ. και Κουβέιτ  94 τ. έναντι 21τ.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 1.666 τόνους εκ των οποίων 1.135 από Βόρεια Μακεδονία Ιδιαίτερη είναι η εντύπωση ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (Εξαγ.9776 τ. Εισ. 530 t. και η Ημαθία (Εξαγ.4.076 τ.Εις.466 τ.)  Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων .

Από 1/9/2022 έως και 11/11/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων , αφορούσαν 30.139 τόνους έναντι 41.135 τ. την αντίστοιχη περισυνή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 1.978 τ. , Ισπανία 5.916 τ., Ουκρανία 946 τ. και Ιταλία 7.019 τ. έναντι 1491, 3.983, 1.306 και 23.224 τ. αντίστοιχα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση εκτιμώμενα σε 500 τ. προς Ιταλία και 100 τ. προς Ουκρανία κ.α. σε άλλους προορισμούς, πιστεύοντας ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Οι έλεγχοι δεν πτοούν τους επιτήδειους στα ακτινίδια

Παρά την απόφαση του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Εντατικοί έλεγχοι σε αποστελλόμενα στην Ε.Ε. φορτία ακτινιδίων» εξακολουθούν, όπως δηλώνει ο κ. Πολυχρονάκης, να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο

«Η αύξηση στο κόστος παραγωγής και επεξεργασίας των ενωσιακών νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων , (εργατικών, καλλιεργητικών δαπάνών συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών και του μάρκετινγκ) και μεταφορικών σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται στην Ευρωπαϊκή αγορά από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλού κόστους ζητούμε :

Αναθεώρηση των τιμών εισόδου που ορίζονται για τις τρίτες χώρες στις προτιμησιακές συμφωνίες, για προσαρμογή τους στο τρέχον κόστος των ευρωπαϊκών παραγωγών Είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να υπερασπιστεί την απαίτηση να αναθεωρηθούν αυτές οι συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενεργεί για ολόκληρη την ΕΕ», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.