Αυτό το άρθρο είναι 62 μηνών

Στα πιάτα των Ασιατών θέλει να βάλει το ελληνικό ρύζι η Agrino

Αύξηση εξαγωγών και είσοδος σε αγορές-έκπληξη οι στόχοι της ιστορικής εταιρείας
07/02/2020
5' διάβασμα
sta-piata-ton-asiaton-thelei-na-valei-to-elliniko-ryzi-i-agrino-187651

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης το 2022 τρέχει η Agrino, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται και το λανσάρισμα εντός του 2019 της νέας σειράς ρυζογκοφρετών σε πέντε διαφορετικές γεύσεις, κίνηση που δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την παγκόσμια τάση του healthy snacking αλλά και, σε εγχώριο επίπεδο, να διεισδύσει σε μια κατηγορία στην οποία η ελληνική παρουσία ήταν μέχρι σήμερα ισχνή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθ. σύμβουλος της Agrino, Τάσος Πιστιόλας, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους την Τετάρτη, πρόκειται για μια σχετικά μικρή αγορά, της τάξης των 10 εκατ. ευρώ στην οποία ωστόσο η εταιρεία κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταστεί market leader. Παράλληλα, με ποσοστό 32%, η Agrino εξακολουθεί να διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά του ρυζιού, ενώ στα όσπρια, με 25%, βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Βελτίωση μεγεθών

Το 2019 έκλεισε για την Agrino με αύξηση καθαρών πωλήσεων στα 29,3 εκατ. ευρώ, ενώ η οργανική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η εμπορία πρώτων υλών) έφτασε το 6,3%. Εξίσου ικανοποιητική ήταν και η διεύρυνση των EBITDA (λειτουργικά κέρδη), τα οποία ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ, έναντι 1,56 εκατ. ευρώ το 2018. Αξιοσημείωτη και η αύξηση 6% στις εξαγωγές, οι οποίες αντιστοιχούν πλέον στο 13% του τζίρου και στο 20% του συνολικού όγκου παραγωγής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Εξαγωγών και Μάρκετινγκ, Άγις Πιστιόλας, στόχος της Agrino είναι το ποσοστό αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα να ανέλθει στο 30% και, σε βάθος χρόνου, να το ξεπεράσει. «Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο το 50% των πωλήσεών μας να αφορά εξαγωγές και αυτό θεωρούμε ότι είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί στόχο για κάθε ελληνική εταιρεία, ιδίως για όσες δραστηριοποιούνται σε προϊόντα commodities, όπως εμείς», σημείωσε.

Η επιχείρηση εξάγει σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες, με την Ισλανδία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να αποτελούν τα πιο πρόσφατα εξαγωγικά της ανοίγματα, ενώ η διοίκηση «βλέπει» περιθώρια διείσδυσης και σε αγορές της Ανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε επαναλανσάρισμα της σειράς οσπρίων, με ανανεωμένες συσκευασίες, αλλά και μια καινούργια προωθητική καμπάνια, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει τους πολλούς τρόπους μαγειρέματος και κατανάλωσής τους. «Με την άνοδο της χορτοφαγίας και τις νέες διατροφικές τάσεις που αναδύονται, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα όσπρια, όντας μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αποτελούν μια ιδανική πρόταση για τον σύγχρονο καταναλωτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τάσος Πιστιόλας.

«Ναι» υπό όρους σε επενδυτή

Η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει επίσης ανοιχτή στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, με την προϋπόθεση όμως ότι η οικογένεια Πιστιόλα θα διατηρήσει τον έλεγχό της. Όπως σημείωσαν ωστόσο τα δύο αδέρφια, σε αυτήν τη φάση αυτό δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, δεδομένου ότι, λόγω της συνετής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων ετών και των χαμηλών δεικτών δανειοδότησης, η Agrino έχει αυτήν τη στιγμή δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων.

Μάστιγα οι ελληνοποιήσεις

Φαύλο κύκλο που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οσπρίων και την προσπάθεια προώθησής τους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ως επώνυμο προϊόν, χαρακτήρισαν τα αδέλφια Πιστιόλα τις ελληνοποιήσεις. Όπως τόνισαν, έχουν ήδη καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτάσεις για την δημιουργία δομών που θα διασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα.

Σημειωτέον ότι η Agrino εφαρμόζει ευλαβικά σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, καθώς και πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, μέσω του οποίου στηρίζει περισσότερους από 300 αγρότες. Πέρα από την παραγωγή νέων καινοτόμων κωδικών, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών αποθήκευσης και αποξήρανσης καθώς και την ενσωμάτωση νέων προηγμένων λογισμικών.

Σήμερα διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και την Σίνδο και μια μικρότερη στο Άργος Ορεστικού Καστοριάς για την επεξεργασία των τοπικών Γιγάντων-Ελεφάντων ΠΓΕ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: