Αυτό το άρθρο είναι 45 μηνών

Πήγασος Αγροδιατροφή: Το gaiasense έσωσε το σταφύλι από τις επιθέσεις της ευδεμίδας στην Κορινθία

Στο 45% οι ζημιές των ακάλυπτων χωραφιών
07/10/2020
4' διάβασμα
pigasos-agrodiatrofi-to-gaiasense-esose-to-stafyli-apo-tis-epitheseis-tis-evdemidas-stin-korinthia-173865

Αλώβητοι από τις επιθέσεις της ευδεμίδας και των βροχών βγήκαν οι παραγωγοί σταφυλιών της Πήγασος Αγροδιατροφή το προηγούμενο διάστημα, όταν άλλοι συνάδελφοί τους στην περιοχή έχασαν μέχρι και το 45% της παραγωγής τους. Το γεγονός ότι κατάφεραν να προστατευτούν δεν είναι θέμα τύχης, αντίθετα είναι θέμα σωστών αποφάσεων και έγκαιρων πρακτικών που προσφέρει η τεχνολογία στο χωράφι.

Οι παραγωγοί σταφυλιών της Πήγασος Αγροδιατροφή είναι από τις πιο καινοτόμες ομάδες, η οποία εδώ και χρόνια έχει αντιληφθεί ότι η τεχνολογία είναι ο κατάλληλος σύμμαχος τόσο για την προστασία από εχθρούς, ασθένειες και καιρικές μεταβολές όσο και τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Χρησιμοποιούμε την ευφυή γεωργία, και συγκεκριμένα το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, περισσότερα από τρία χρόνια, έχοντας έτσι το απόλυτο όπλο στα χέρια μας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Θοδωρής Κοκιούσης, αντιπρόεδρος της Πήγασος Αγροδιατροφή.

Τα δεδομένα που λαμβάνει η ομάδα από το δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών του συστήματος και με την κατάλληλη καθοδήγηση του γεωπόνου ήταν η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους παραγωγούς στην προστασία από την ευδεμίδα. «Η παρουσία του σκουληκιού παρατηρήθηκε από τα μέσα Ιουλίου. Αμέσως η ομάδα μας έλαβε τα κατάλληλα δεδομένα από το σύστημα gaiasense και με την καθοδήγηση του γεωπόνου, που επαληθεύει τα στοιχεία, οι παραγωγοί ράντισαν συστηματικά χωρίς να αφήνουν κενά διαστήματα. Αντίθετα, οι υπόλοιποι παραγωγοί, περιμένοντας μία βροχή που τελικά δεν ήρθε, άφησαν αράντιστα τα κτήματα για περίπου τέσσερις μέρες.

Αυτό ήταν αρκετό, ώστε να εξαπλωθεί η ευδεμίδα στα συγκεκριμένα κτήματα, προκαλώντας εκτεταμένη βλάβη σε όλη την παραλιακή ζώνη της Κορινθίας, με τη ζημιά να φτάνει μέχρι και το 40% με 45% της παραγωγής σε ορισμένες περιπτώσεις. Εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι και αυτό φάνηκε, καθώς δεν πάθαμε ζημιά», εξηγεί ο κ. Κοκιούσης.

Στοχευμένη συμβουλή

Οι παραγωγοί σταφυλιών της ομάδας λαμβάνουν στοχευμένη συμβουλή για τα κτήματά τους ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται.

Όπως τονίζει ο κ. Κοκιούσης, «η ομάδα μας έχει κτήματα από την παραλιακή ζώνη έως τα οροπέδια της Κορινθίας, με τα σταφύλια να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, επομένως δεν βγαίνει μία γενικευμένη συμβουλή για όλους, αλλά στοχευμένα για κάθε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες της. Οι παραγωγοί μας, μετά και την περίπτωση με την ευδεμίδα, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό για τη χρησιμότητα του συστήματος και την ανάγκη εφαρμογής του στην καλλιέργεια».

Οι βροχές του «Ιανού»

Προστατευμένη έμεινε η ομάδα και από τις βροχές του «Ιανού», με τη βοήθεια της ευφυούς γεωργίας, καθώς είναι σε θέση να λαμβάνει, εκτός των άλλων, και τις κατάλληλες προειδοποιήσεις για τις καιρικές μεταβολές. «Αν και το πέρασμα του ‘‘Ιανού’’ δεν έπληξε τόσο την Κορινθία, η βροχή προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά λόγω και του ότι τα σταφύλια ήταν ήδη στρεσαρισμένα από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Έσκασαν τα σταφύλια, δημιουργώντας μεγάλες ζημιές σε παραγωγούς της περιοχής.

Εμείς, αντίθετα, δεν έχουμε ζημιές και ολοκληρώνουμε τον τρύγο μας, γιατί η ενημέρωση αυτή ήταν πολύτιμη και μας έδωσε τον κατάλληλο χρόνο προετοιμασίας και αποφυγής της ζημιάς», τονίζει ο κ. Κοκιούσης. Αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων παραγωγών, για τα μέσα που χρησιμοποιεί ο συνεταιρισμός.

Ο κ. Κοκιούσης εξηγεί ότι «είναι αρκετοί οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να μάθουν πώς τα καταφέραμε. Τους εξηγήσαμε ότι για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις δεν βασιζόμαστε στη βιβλιογραφία που υπάρχει, αλλά χρησιμοποιούμε την ευφυή γεωργία που είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την καλλιέργεια». Καταλήγοντας, ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι σύγχρονοι αγρότες σήμερα είμαστε άνθρωποι που δεν βάζουμε παρωπίδες. Ο πατέρας μου μου είχε πει ότι πρέπει να ραντίσω, αλλά παρακολουθούμε τον καιρό, τις ατμοσφαιρικές πιέσεις και συμβουλευόμαστε τα δεδομένα που παρέχει η ευφυής γεωργία».