Πικρή γεύση συνεχίζουν να αφήνουν οι τιμές της ζάχαρης

Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων με τον Πιτσιόρλα για την τευτλοπαραγωγή και την ΕΒΖ
-Διαφήμιση-

Με φόντο μία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή παγκόσμια αγορά για την ευρωπαϊκή –και όχι μόνο– βιομηχανία ζάχαρης, εξελίσσεται η προσπάθεια διάσωσης της ΕΒΖ. Το πλέον επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μεταβίβαση, μέσω Πτωχευτικού Κώδικα, στον έλεγχο του fund Innοvation Βrain, που διαχειρίζεται ο Lucas Fecker.

Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» πηγή από την αγορά, στα τέλη Ιουλίου παραδιδόταν στο λιμάνι του Πειραιά ζάχαρη από γερμανικές και ολλανδικές εταιρείες έναντι 270 ευρώ ο τόνος, για τη συσκευασία των 25 κιλών. «Δεν υπάρχει ζαχαροβιομηχανία στην Ευρώπη που να μπορεί να παράξει βιώσιμα ζάχαρη σε αυτές τις τιμές. Πρόκειται για αποθέματα προηγούμενων χρόνων, τα οποία αναγκαστικά οι επιχειρήσεις πουλάνε όσο-όσο προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα», σχολιάζει η ίδια πηγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η τιμή που προβλέπει η πιο πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε η ΕΒΖ με τη Royal Sugar, δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ ο τόνος για το 25κιλο σακί.

Εξίσου δύσκολη προβλέπεται η κατάσταση και στο άμεσο μέλλον. Η τελευταία έκθεση του ΙΕG εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συντηρηθούν για άλλη μία χρονιά, αφού η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, στους 194,2 εκατ. τόνους από τους 193,1 εκατ. τόνους της προηγούμενης χρονιάς, που ήδη συνιστούν ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,5%, στους 186,4 εκατ. τόνους, το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στους 7,2 εκατ. τόνους, πολύ κοντά δηλαδή στους 7,3 εκατ. τόνους του 2017/2018.

-Διαφήμιση-