«PINDOS WILD HERBS» ένα εγχείρημα για τα παιδιά της Πίνδου

«PINDOS WILD HERBS» ένα εγχείρημα για τα παιδιά της Πίνδου

Το πρόγραμμα «PINDOS Wild Herbs» που περιλαμβάνει μία σειρά προϊόντων περιποίησης σώματος ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίξει τα εκπαιδευτικά προγράμματα Οικολογικού Αλφαβητισμού για τα παιδιά και τους νέους της Πίνδου παρουσίασε σήμερα η APIVITA στο The APIVITA Experience Store.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «το PINDOS Wild Herbs αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα κοινωνικής υπευθυνότητας στη χώρα μας». Στην παρουσίαση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο πρόεδρος της Apivita, Νίκος Κουτσιανάς, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Γιούλα Μητροκώστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου καθώς κι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.

To «PINDOS WILD HERBS» γεννήθηκε στα βουνά της Πίνδου και συγκεκριμένα στο χωριό Βοβούσα, που ανήκει στο Ζαγόρι και βρίσκεται εντός και υπό την προστασία της ζώνης NATURA 2000 και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Είναι σχεδιασμένο για τα παιδιά των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, χρηματοδοτείται από το σύνολο των κερδών των προϊόντων περιποίησης σώματος της APIVITA με άγρια βότανα της Πίνδου, και ξεκινάει την 1η Φεβρουαρίου. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 520 μαθητές και μέσω αυτού τα παιδιά και οι νέοι των χωριών των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, θα μάθουν πώς μπορούν να συνδέσουν τη φύση, τη μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής τους και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, με υγιή, αειφόρο και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Σκοπός είναι να ξεκινήσει μια αλλαγή στα χωριά της Πίνδου – μια «ευαίσθητη» περιοχή που έχει πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση – από ανθρώπους που ζουν και θα εργαστούν εκεί, αναπτύσσοντας με υγιή και αειφόρο τρόπο τον τόπο καταγωγής και παραμονής τους, από τον τόπο τους, για τον τόπο τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχεδιάστηκε ειδικά για το εγχείρημα αυτό, από την ‘Αγονη Γραμμή Γόνιμη και τη NEW WRINKLE. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που θα το εφαρμόσουν στα σχολεία, εκπαιδεύτηκαν στο Ινστιτούτο Embercombe, που εξειδικεύεται σε προγράμματα οικολογικού αλφαβητισμού στη Μεγάλη Βρετανία.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, επισήμανε ότι «η APIVITA είναι μια αυθεντική εταιρεία με εταιρική κοινωνική ευθύνη, και το όραμά της είναι να αναπτύσσεται ως οργανισμός µε ηθικό, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, αφήνοντας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές το εύ και αεί επιχειρείν, καινοτομείν, δημιουργείν». Καταλήγοντας ο κ. Κουτσιανάς, παρότρυνε το κοινό να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, «γιατί με τη συνεισφορά όλων στο μέλλον θα μπορέσει να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πρεσβευτής αυτής της προσπάθειας είναι ο καθένας από εμάς που αγοράζει ένα προϊόν PINDOS, συμμετέχοντας ενεργά στην αειφόρο αυτή προσπάθεια».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια υπέροχη πρωτοβουλία» και στη συνέχεια υποστήριξε ότι «το υπουργείο Παιδείας στηρίζει με μεγάλη χαρά τις εταιρείες που συνεισφέρουν στην κοινωνία και το περιβάλλον, γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη την αλλαγή νοοτροπίας και αυτή η αλλαγή ξεκινάει από το σχολείο».

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για εμάς, καθώς έγινε η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος οικολογικού αλφαβητισμού που θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου σε 25 σχολεία των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης της Apivita, Σωτήρης Πάστρας.

«Πρόκειται κατά την άποψή μου για το μεγαλύτερο προτζεκτ κοινωνικής υπευθυνότητας αυτή τη στιγμή στη χώρα, κι ο λόγος που το πιστεύω αυτό είναι γιατί κάνουμε πράξη τον ορισμό της κοινωνικής ευθύνης κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – δηλαδή εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι η ευθύνη των επιχειρήσεων για τον αντίκτυπο τους στην κοινωνία. Έτσι λοιπόν εμείς αντλήσαμε αξία από την πλούσια βιοποικιλότητα της Πίνδου κι επιστρέφουμε αξία μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πάλι στην Πίνδο», προσέθεσε ο κ. Πάστρας.

«Το πρόγραμμα ‘’Πίνδος” γεννήθηκε στη Βοβούσα, που αλλού στην Πίνδο. Εκεί από το 2013 γίνεται το ομώνυμο τοπικό φεστιβάλ εκεί όπου η εταιρεία Apivita συμμετέχει ως υποστηρικτής. Παρατηρούσαμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής και γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε δύο προϊόντα περιποίησης σώματος. Δημιουργήθηκαν αυτά τα προϊόντα, λανσαρίστηκαν πέρσι το καλοκαίρι και είμαστε πολύ περήφανοι διότι το σύνολο των κερδών από αυτά τα δύο προϊόντα χρηματοδοτούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία τρέχουμε σε συνεργασία με την ‘Αγονη Γραμμή Γόνιμη και την New Wrinkle, δυο καταξιωμένες ΜΚΟ», συμπλήρωσε ο κ. Πάστρας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί σήμερα είχαμε εκπροσώπους από όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής , είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί είχαμε πάρα πολλούς δημοσιογράφους, όλους τους εκπαιδευτικούς που θα τρέξουν αυτά τα προγράμματα, αλλά κι απλό κόσμο, εκπαιδευτικούς από την Αθήνα που έθεσαν τις ερωτήσεις τους για το αν σκοπεύουμε το πρόγραμμα αυτό να το επεκτείνουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πάστρας.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, με τη σειρά του επαίνεσε το εγχείρημα της APIVITA, «που αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν κοινωνικό αντίκρισμα, όταν πυρήνας της επιχειρηματικότητας είναι η δημιουργικότητα και όχι η ιδιοτέλεια.»

Η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Γιούλα Μητροκώστα, ανέφερε πόσο τιμητική είναι η προσπάθεια αυτή για την Ήπειρο, συμπληρώνοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αρωγός της πρωτοβουλίας αυτής. Τέλος επισήμανε τη σημασία της ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης στα παιδιά.

Ακόμη, ο εμπνευστής του προγράμματος, Θάνος Κουτσιανάς, τόνισε ότι «ο Οικολογικός Αλφαβητισμός είναι πολύ σημαντικός σε ένα τόπο με τόσο πλούσια βιοποικιλότητα, που μπορεί να προσφέρει στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα νέο τρόπο να συνομιλούν με τον μαγικό τόπο τους».

Παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών ‘Αγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της ‘Αγονης Γραμμής Γόνιμης και υπεύθυνη του προγράμματος, Χαρά Μαραντίδου, υπογράμμισε ότι «με όραμα την ισότιμη πρόσβαση στην έμπνευση, που μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, ταξιδεύουμε στα χωριά της Πίνδου και σχεδιάζουμε δράσεις, που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν όλες τις αισθήσεις μας, να μας φέρουν στην πραγματική επαφή με τη φύση».

ΑΜΠΕ