Πιθανή η μείωση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, λέει η «Όλυμπος»

Μετά από τη δημοσίευση ρεπορτάζ της «ΥΧ» στο φύλλο της Παρασκευής, 21 Απριλίου, σχετικά με τις μειώσεις που παρατήρησαν προβατοτρόφοι στα τιμολόγια γάλακτος Μαρτίου, το μέλος ΔΣ της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», Στέλιος Σαράντης, τοποθετείται σχετικά με τις εξελίξεις και απαντάει στο ερώτημα «πόσο πιθανή είναι μια μείωση στα τιμολόγια γάλακτος των συνεργαζόμενων με την εταιρεία παραγωγών;».

Ακολουθεί η απάντηση του κ. Σαράντη: «Όπως όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, οι τιμές αγοράς α’ υλών καθορίζονται πρώτα από τη ζήτηση των παραγόμενων από αυτή την α’ ύλη προϊόντων και στη συνέχεια από λοιπούς λόγους. Η “Ελληνικά Γαλακτοκομεία”, όντας ο μεγαλύτερος εισκομιστής αιγοπρόβειου ελληνικού γάλακτος της χώρας, παρακολουθούσε και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές και αναλόγως προσαρμόζει τις τιμές αγοράς του γάλακτος.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει προσαρμογές στις τιμές αγοράς ανάλογα με την ποιότητα του γάλακτος. Δεν αποκλείονται μειώσεις στους επόμενους μήνες, εφόσον η ζήτηση της φέτας παρουσιάσει κάμψη και στις διεθνείς αγορές, πέραν της ελληνικής αγοράς, που ήδη έχει φανεί.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά και τις εξαγωγές, όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, οι πωλήσεις της φέτας στην ελληνική αγορά παρουσιάζουν κάμψη σε διψήφιο ποσοστό.

Στο κομμάτι των εξαγωγών, ακόμη επικρατεί μία σταθερότητα στη ζήτηση. Ο λόγος είναι ότι οι λιανικές τιμές πώλησης από τις αλυσίδες δεν έχουν μεταβληθεί αναλογικά με τις αυξημένες τιμές αγοράς της φέτας από τους τυροκόμους. Εφόσον όμως προσαρμοστούν οι λιανικές τιμές, ταυτόχρονα με τις μειώσεις τιμών που παρατηρούνται στα αγελαδινά λευκά τυριά, φαντάζει λογικό η ζήτηση να μειωθεί».