Πλειοδοτούν για τα λιγοστά ροδάκινα εμπόριο και βιομηχανία

Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές παραγωγού, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση

των Γιάννη Τσατσάκη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ποσότητες ροδάκινου που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες των πελατών τους φαίνεται ότι θα επιδοθούν φέτος εμπόριο και μεταποιητική βιομηχανία, δεδομένου ότι τα φρούτα που «γλύτωσαν» από τον παγετό του Μαρτίου και τις χαλαζοπτώσεις που ακολούθησαν είναι λιγοστά.

Οι πρώτες προβλέψεις μιλούσαν για απώλειες 50% σε σχέση με πέρυσι, οι νεότερες εκτιμήσεις όμως ανεβάζουν το ποσοστό πάνω από το 60% και, μάλιστα, δίχως να έχουν ακόμα σταθμιστεί οι ζημιές από το χαλάζι που έπεσε πρόσφατα σε περιοχές όπως ο Κοπανός. «Εκεί υπάρχουν εκτάσεις με ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια, οπότε θα πρέπει να υπολογίζουμε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης.

Με τη συγκομιδή των υπερπρώιμων και πρώιμων ποικιλιών να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τις υπόλοιπες να ξεκινούν από τις 10 Ιουνίου, οι τιμές που καταγράφονται είναι ήδη υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και όλα δείχνουν ότι η δυναμική αυτή θα ενταθεί. Μιλώντας με αριθμούς, τα μεγαλύτερα μεγέθη των υπερπρώιμων ποικιλιών «φεύγουν» αυτό το διάστημα από τα χέρια των παραγωγών με τιμές που φτάνουν μέχρι και το 1,10 ευρώ/κιλό, ενώ για τα νεκταρίνια οι τιμές είναι κατά 10 λεπτά υψηλότερες.

«Όλοι οι έμποροι έχουν αγορές και θέλουν να τις κρατήσουν, για αυτό και προσφέρουν καλύτερες τιμές, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ποσότητες και να ανταποκριθούν στις παραγγελίες τους», λέει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Γιάννης Βράνας. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι από αυτή την άτυπη πλειοδοσία, χαμένη στο τέλος της συγκομιδής πιθανότατα θα βγει η κονσερβοποιία, καθώς πολλές από τις ποικιλίες συμπύρηνου μπορούν να κατευθυνθούν για επιτραπέζια χρήση.

Για να μη συμβεί αυτό, είναι προφανές ότι η τιμή που θα δώσουν φέτος οι βιομηχανίες πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερη από τα περσινά 26 λεπτά/κιλό (για παράδοση στο εργοστάσιο). «Ελπίζουμε να ανακοινώσουν πριν από την έναρξη της συγκομιδής μια αξιοπρεπή τιμή και ανάλογη της εικόνας της φετινής χρονιάς. Αν το νεκταρίνι έχει 1,50-1,70 ευρώ τιμή παραγωγού και το επιτραπέζιο ροδάκινο 1,20-1,30 ευρώ, πιστεύουμε ότι η τιμή του συμπύρηνου θα πρέπει να φτάσει πάνω από 40 λεπτά», σημειώνει ο πρόεδρος του ΑΣ Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης.

Ελάχιστες οι ποσότητες

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Μελίκης «Messi coop», λειτουργεί σήμερα Παρασκευή, για δεύτερη ημέρα της εβδομάδας, το διαλογητήριο. «Οι φετινές τιμές στο ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο είναι καλύτερες, υπάρχει όμως μια πίεση λόγω των ισπανικών ροδάκινων που έχουν χαμηλότερες τιμές από τα δικά μας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Γιάννης Παπάζογλου.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι πεσμένη, αφού οι ποσότητες που φτάνουν από το χωράφι καλύπτονται με μόνο ένα φορτηγό ψυγείο, όταν πέρσι τα φορτηγά ήταν τέσσερα και οι ημέρες που ήταν ανοικτό το διαλογητήριο ήταν πολύ περισσότερες. «Οι ποσότητες είναι απελπιστικά λίγες» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπάζογλου και προβλέπει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ο συνολικός όγκος παραγωγής που θα φτάσει στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού θα είναι περίπου 2.000 τόνοι, όταν το 2020 είχαν 8.000 τόνους σε ροδάκινα και νεκταρίνια. «Αυτό σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τους πελάτες μας. Ενδεικτικά, σε έναν πελάτη που κάναμε διακίνηση με 10-20 αυτοκίνητα την εβδομάδα, φέτος στέλνουμε ένα με δύο», εξηγεί.

Το στοίχημα των ξένων αγορών

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Βασίλη Μπουγά, η τιμή του επιτραπέζιου αυτήν τη στιγμή κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 90 λεπτά έως 1 ευρώ, όταν πέρσι ήταν στα 50-60 λεπτά. «Τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν μπορούμε να καλύψουμε κάποιους πελάτες και να πάρουμε προγράμματα. Ζήτηση από το εξωτερικό υπάρχει, αλλά δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να σταθεί το ελληνικό ροδάκινο με τόσο υψηλές τιμές», υπογραμμίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας, σημειώνει ότι «προσπαθούμε να μη δυσαρεστήσουμε κανέναν από τους πελάτες μας, όμως είναι δύσκολο» και προσθέτει: «Πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε αγορές τις οποίες κερδίσαμε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια».

ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΕΣ
Ρελάνς για να συγκρατηθούν οι «διαρροές» συμπύρηνου

Δεδομένο θεωρεί ότι τα εργοστάσια δεν θα καταφέρουν να καλύψουν φέτος τη δυναμικότητά τους ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου. «Αποκλείεται να πλησιάσουμε τις προηγούμενες χρονιές και, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, οδηγούμαστε στη χειρότερη χρονιά από το 2003 και μετά», δηλώνει στην «ΥΧ».

Ο ίδιος εντοπίζει τις μεγαλύτερες απώλειες φρούτων στις ορεινές περιοχές και ιδίως στον Νομό Πέλλας και παραδέχεται ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στον κλάδο για ενδεχόμενη «διαρροή» σημαντικών ποσοτήτων συμπύρηνου προς νωπή χρήση. Η βιομηχανία θα προσπαθήσει να συγκρατήσει αυτήν τη «φυγή» με αύξηση της τιμής παραγωγού, η οποία ωστόσο θεωρεί ότι πολύ δύσκολα θα φτάσει στα επίπεδα των 40 λεπτών/κιλό. «Μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 60%, την οποία αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να αντέξει η αγορά», υπογραμμίζει.

Προς επίρρωση αυτού, έτερος παράγοντας του κλάδου σημειώνει ότι μια αύξηση 14 λεπτών στην τιμή παραγωγού «μεταφράζεται» σε μια αύξηση 2,5 ευρώ στο χαρτοκιβώτιο «μόνο από την πρώτη ύλη, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπόλοιπες ανατιμήσεις σε υλικά συσκευασίας, ζάχαρη κ.λπ. Αν συνυπολογίσουμε και αυτά, πάμε στα 3 ευρώ, επομένως ένα χαρτοκιβώτιο κομπόστας θα πρέπει φέτος να πουληθεί στα 17 ευρώ από 14 ευρώ πέρυσι, κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Αναμφισβήτητα, η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας», δηλώνει ο γενικός διευθυντής της κονσερβοποιίας Δαναΐς, Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος. «Το ζήτημα είναι ότι όλο και συχνότερα και λόγω της κλιματικής αλλαγής θα βλέπουμε στο μέλλον τέτοιες χρονιές, οπότε πρέπει ως κλάδος να βρούμε τρόπους προστασίας», προσθέτει. Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εκφράζει και αυτός την ανησυχία του για πιθανή απώλεια μεριδίων στη διεθνή αγορά: «Η Ελλάδα είναι μεγάλος παίκτης και συχνά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λειτουργούν ως κίνητρο για τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου να αυξήσουν την παραγωγή τους», επισημαίνει.