«Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγροτών Ευφυής Γεωργία και Συμβουλευτική» (video)

simvouleftiki-agroton

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Βικτωρίας Αποστολοπούλου

Μ ια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που προσέγγισε με διεξοδικό τρόπο καίρια ζητήματα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα του παρόντος και του μέλλοντος, έδωσαν πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό της Θράκης οι Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος της Neuropublic και Νίκος Στουπής, διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Καινοτομίας. Οι δύο επιστήμονες προσκλήθηκαν σε δημοφιλή εκπομπή αγροτικών θεμάτων, με την ευκαιρία της παρουσίας τους σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, όπου και ενημέρωσαν αγρότες και γεωπόνους για τις δραστηριότητες της Αγροτικής Καινοτομίας. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τους δύο ομιλητές το κομβικό θέμα της Ευφυούς Γεωργίας στη χώρα μας και την ΕΕ, η σημασία της συμβουλευτικής και του Μέτρου 2 του ΠΑΑ, καθώς και η νέα φιλοσοφία, την οποία εγκαινιάζει στις υπηρεσίες συμβουλευτικής η πρόταση της «Αγροτικής Καινοτομίας». Επίσης, δεν παρέλειψαν να δώσουν ορισμένες πληροφορίες για τα σχέδια της νεοσύστατης εταιρείας.

Η συμβουλευτική και τα σχέδια διεύρυνσης της «Αγροτικής Καινοτομίας»

Μερικούς από τους πιο καινοτόμους αγρότες έχει συναντήσει στη Θράκη η Αγροτική Καινοτομία, σύμφωνα με τον Φώτη Χατζηπαπαδόπουλο. Ο ίδιος τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι αγρότες είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τις νέες τεχνολογίες και να βρεθούν μπροστά σε ό,τι αφορά την αγροτική ανάπτυξη, καθώς «η Θράκη έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί την Ευφυή Γεωργία νωρίτερα από άλλες περιοχές και, ως Αγροτική Καινοτομία συνεχίζουμε, για να επεκταθεί αυτή η διαδικασία σε μεγαλύτερο αριθμό αγροτών».

Ανάμεσα στα σχέδια διεύρυνσης της εταιρείας συμβουλευτικής είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Στουπή, «η προώθηση της Ευφυούς Γεωργίας σε γενικευμένη κλίμακα, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης ευφυών συστημάτων σε περισσότερες καλλιέργειες, η δημιουργία νέων καινοτόμων υπηρεσιών που υποστηρίζουν την αγροτική παραγωγή, αλλά και η προώθηση του Μέτρου 2 του ΠΑΑ για τη συμβουλευτική».

Αναφορικά με το συγκεκριμένο μέτρο, ο κ. Στουπής υπογράμμισε ότι είναι ένα μέτρο που θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί ήδη, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση της παραγωγικότητας των αγροτικών καλλιεργειών χωρίς αυτήν, ενώ είναι και ένας τρόπος να εισαχθεί η καινοτομία στην αγροτική παραγωγή χωρίς κόστος για τον αγρότη. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη σημασία της συμβουλευτικής, ως πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο χάραξης εθνικής πολιτικής στον πρωτογενή τομέα που διαπερνά όλο το ΠΑΑ. «H συμβουλευτική έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και αφορά την εκάστοτε γεωργική εκμετάλλευση. Μπορεί να εντοπίσει ένα κρίσιμο θέμα, από τις διάφορες καλλιεργητικές φροντίδες που δεν κάνει σωστά ο παραγωγός, και να κάνει τη διαφορά».

Λύση προσαρμοσμένη στις μικρές εκμεταλλεύσεις

Πολύ σημαντικό σημείο της συνέντευξης του κ. Χατζηπαπαδόπουλου ήταν η ενότητα που ανέλυσε τη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει στο ολοκληρωμένο σύστημα Ευφυούς Γεωργίας που είναι διαθέσιμο στη χώρα μας, το οποίο, όπως εξήγησε, αναπτύχθηκε με γνώμονα τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων που αποτελούν την πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Neuropublic και μέλος του ΔΣ της Αγροτικής Καινοτομίας, «υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο καινοτομίας της δικής μας προσέγγισης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την Αγροτική Καινοτομία και τη Neuropublic σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μάλιστα τόσο ιδιαίτερη αυτή η διαφορά, που μας έχει δώσει τη δυνατότητα να εξάγουμε τεχνολογία σε άλλους εταίρους εντός ΕΕ. Μέχρι τώρα, η Ευφυής Γεωργία, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, απευθυνόταν σε αγρότες με μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Η Ευφυής Γεωργία είχε διεισδύσει μόνο σε παραγωγούς με εκμεταλλεύσεις πολλών στρεμμάτων».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

«Είναι μείζον θέμα δημοκρατίας, αλλά και προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην καινοτομία και στους νεωτερισμούς, να καρπώνονται τα αγαθά της Ευφυούς Γεωργίας, το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού της χώρας και όχι όλα αυτά να αποτελούν υπόθεση για τους “μεγαλο-αγρότες” και τους “έχοντες” τη δυνατότητα να οικειοποιούνται όλα αυτά, διευρύνοντας τις ταξικές ανισότητες της κοινωνίας μας», τόνισε ο κ. Στουπής, υπερθεματίζοντας τη σωστή επιλογή στρατηγικής για τον τρόπο στησίματος και ανάπτυξης της συγκεκριμένης μεθόδου διαχείρισης της γεωργικής παραγωγής.

 Αναπτύσσοντας περισσότερο το σκεπτικό του, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος ανέφερε: «Πλέον, χάρη σε επενδύσεις που κάναμε για να μην επωμιστεί το κόστος ο παραγωγός, η Ευφυής Γεωργία έγινε διαθέσιμη και στα μικρά και μεσαία ευρωπαϊκά μεγέθη εκμεταλλεύσεων, που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα μας. Ακόμα και ο παραγωγός που καλλιεργεί 5-10 στρέμματα έχει πρόσβαση σε αυτήν. Έτσι, κλείνει η ψαλίδα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των Ευρωπαίων και των Ελλήνων παραγωγών». Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Ευφυούς Γεωργίας προσαρμοσμένου στα ελληνικά δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να εξάγει τεχνολογία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοια διαρθρωτικά χαρακτηριστικά με τη χώρα μας, όπως ο πολυτεμαχισμός των εκμεταλλεύσεων και ο μικρός κλήρος. «Αυτό δίνει μια ιδιαίτερη δυνατότητα και ένα προβάδισμα στον Έλληνα αγρότη, που δεν την έχει ακόμα ο Ιταλός, ο Ισπανός, ο Πορτογάλος αγρότης. Είναι κρίμα λοιπόν να μην αξιοποιήσει αυτή την καινοτόμο υπηρεσία και να απολαύσει τα οφέλη της», κατέληξε.

Πολυεπίπεδα τα οφέλη της Ευφυούς Γεωργίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ανάλυση των πολυάριθμων ωφελειών από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας από τους Έλληνες αγρότες. Δίνοντας συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος σημείωσε ότι: «Αυτό που έχουμε δει εφαρμόζοντας για τέταρτο χρόνο το σύστημα, είναι ότι η αξία παραγωγής αυξάνεται από 10% έως 30%. Αυτό, σε μετρήσιμο μέγεθος, σημαίνει ότι αύξηση της αξίας παραγωγής κατά 10% από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας μεταφράζεται σε αύξηση κέρδους κατά 50%. Μιλάμε για τόσο μεγάλες βελτιώσεις». Ο ίδιος, αναφερόμενος και σε άλλα σημαντικά οφέλη, συμπλήρωσε: «Η αξιολόγηση αυτή που έχουμε κάνει οφείλεται κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής και, σε κάποιες περιπτώσεις, της αύξησης της ποσότητας παραγωγής. Οικονομικό όφελος έχουμε και με άλλους τρόπους όπως η μείωση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή και το περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο κ. Στουπής αναφέρθηκε σε έξι βασικά οφέλη για τον παραγωγό: σε χρήμα, σε χρόνο και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του, σε μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα του προϊόντος αλλά και βελτίωση της προστιθέμενης αξίας του, μέσω πιστοποίησης που θα παρέχει σύντομα η «Αγροτική Καινοτομία» και θα συμβάλει καθοριστικά στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας των παραγωγών. Πολύ σημαντικό επιπλέον όφελος κατά τον ίδιο είναι τόσο το περιβαλλοντικό όφελος από τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων άσκησης της γεωργίας επί του περιβάλλοντος, αλλά και κυρίως το όφελος στην υγεία του παραγωγού καθώς όπως είπε: «Όπως γνωρίζουμε, οι αγρότες θίγονται σοβαρά από τις επαγγελματικές ασθένειες που επιφέρει η χρήση χημικών προϊόντων, χρήση που μειώνεται δραστικά μέσω της Ευφυούς Γεωργίας».