Πληρωμές: Νέες διαρροές για τις ημερομηνίες πληρωμής των συνδεδεμένων από το ΥΠΑΑΤ – Πότε αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 πρόκειται να πληρωθεί στους δικαιούχους η Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, ύψους περίπου 170 εκατ. ευρώ, διαρρέεται τις τελευταίες ώρες από κύκλους του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» από υψηλά κλιμάκια της πλατείας Βάθη, στόχος είναι μετά την πληρωμή της Ενίσχυσης Βάμβακος να καταβληθεί προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η Συνδεδεμένη Ενίσχυση σκληρού σίτου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζουν από το ΥΠΑΑΤ, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ακολουθήσουν πληρωμές για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις στη φυτική παραγωγή.

Τα παραπάνω έφτασαν ως καλά διασταυρωμένες πληροφορίες στα γραφεία της «ΥΧ» λίγη ώρα προτού η εφημερίδα οδηγηθεί στο τυπογραφείο.

Να υπενθυμίσουμε ότι κάθε πληρωμής προηγείται υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η τιμή ενίσχυσης των Συνδεδεμένων. Το ίδιο θα ισχύει και για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος.

Μεγάλη Εβδομάδα και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Στα 50 εκατ. ευρώ προσδιορίζεται το ποσό των αποζημιώσεων που πρόκειται να καταβάλει ο ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΕΛΓΑ, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, τουλάχιστον έτσι προκύπτει από τον προγραμματισμό που έχει θέσει ο Οργανισμός.

Πρόκειται για αποζημιώσεις που αφορούν όλη την Ελλάδα, με ένα μεγάλο ποσό να προορίζεται για τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, δεδομένου ότι κατά την προηγούμενη πληρωμή είχαν λάβει μικρό ποσοστό αποζημίωσης.

Όπως σημειώνεται από τον ΕΛΓΑ, με τα 50 εκατ. ευρώ υπερβαίνει το 80% των αποζημιώσεων για τις ζημιές του έτους 2022.