karpouzi-emporio

Στην απορρόφηση από την εγχώρια αγορά και πολύ λιγότερο από το εξωτερικό στηρίζει το εμπόριο τη διακίνηση του όψιμου καρπουζιού, το οποίο έχει δεχτεί μεγάλης έκτασης ζημιά από την κακοκαιρία του Ιουνίου.

Μετά τις βροχές που προκάλεσαν μέχρι και ολική απώλεια παραγωγής και πτώση της ποιότητας, τόσο στη Λάρισα και στη Θεσσαλία όσο και στην Πελοπόννησο, οι έμποροι και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πληρώνουν έως και 14-15 λεπτά της καλής ποιότητας ποσότητες. Στην Ηλεία, για τα καλά στρογγυλά της ποικιλίας Florida, ο παραγωγός απολαμβάνει 14 λεπτά το κιλό, όπως μας είπε ο παραγωγός Αχιλλέας Διονυσόπουλος από την Αμαλιάδα, ενώ για τις βαρέλες 18-20 λεπτά το κιλό.

Ζοφερή είναι η εικόνα που μας μεταφέρει για τη Θεσσαλία, μετά τα πρώτα πρώιμα που έπιασαν έως και 28 λεπτά στο χωράφι, ο Παύλος Σελιγκούνας, η οικογένεια του οποίου καλλιεργεί 300 στρέμματα στο Μακρυχώρι Λάρισας και κάνει και εξαγωγές.

«Τα πρώτα πρώιμα, που ήταν μικρές ποσότητες, από τις 21 Μαΐου μέχρι βαριά τις 15 Ιουνίου, κινήθηκαν πολύ καλά προς τις βαλκανικές χώρες όπου εξάγει η Θεσσαλία. Από εκεί και έπειτα, άρχισε να αυξάνεται η παραγωγή εδώ, μπήκαν κι άλλες χώρες, οπότε ξεκίνησε σταδιακά η πτώση. Έτσι κι αλλιώς, η εγχώρια αγορά ελάχιστο μέρος της παραγωγής μπορεί να απορροφήσει. Οι βροχοπτώσεις, που έπληξαν όλες τις καλλιέργειες, αποτελείωσαν το καρπούζι», λέει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως περιγράφει, κατάφερε να μαζέψει μέσα σε δύο μέρες 1,5 τόνο/στρέμμα από κάποιες εκτάσεις που κράταγε για αυτό το διάστημα. «Κατάφερα να πάρω 6 λεπτά καθαρά από σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη. Αναγκάζονται να δώσουν όσο-όσο οι παραγωγοί, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος των υποχρεώσεών τους», τονίζει.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τρίκαλα. Σύμφωνα με τον γεωπόνο Νίκο Μεσδανίτη, «τώρα οι έμποροι τα παίρνουν προς 6-8 λεπτά το κιλό. Μπορεί κάποιος μανάβης να πάρει μικρότερες ποσότητες, 300-400 κιλά, στα 10 λεπτά. Συνήθως, πάντως, οι έμποροι αγοράζουν γύρω στους 5 τόνους. Εάν, μάλιστα, γεμίσει ένα φορτηγό με 20 τόνους, τότε η τιμή μπορεί να πέσει και στα 5 λεπτά».

Καλή η εκκίνηση στη Θήβα

Δέσμευση οπωροκηπευτικών σε επιχείρηση του ΠειραιάΗ εγχώρια αγορά, κατά κύριο λόγο, απορροφά το καρπούζι της Βοιωτίας, που με όψιμη καλλιέργεια σε σύγκριση με την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία άρχισε να συγκομίζει την προηγούμενη Κυριακή. Η παραγωγή στα περισσότερα από 3.500 στρέμματα σε τρία χωριά της ευρύτερης περιοχής της Θήβας δεν αντιμετώπισε προβλήματα από τις βροχές, με τις αποδόσεις να κινούνται στα κανονικά επίπεδα των 6 τόνων το στρέμμα και τις τιμές στα 14-17 λεπτά για τον παραγωγό. Ο παραγωγός Νίκος Νίκας μάς αναφέρει ότι από τη Θήβα το καρπούζι προωθείται στις Κεντρικές Αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και, αντίθετα με τη Θήβα, δεν έχει εξαγωγές. Τις τρεις πρώτες ημέρες, «έφυγαν» 200 τόνοι, ενώ το γεγονός ότι η περιοχή είναι πιο κοντά στην αγορά της Αθήνας δίνει αβάντα στην τιμή.

Κατέβασε ταχύτητα η ζήτηση απ’ έξω

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κορδονούρη, από το τμήμα πωλήσεων της Pantazis Fruits, «το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η ζήτηση από το εξωτερικό έχει κατεβάσει ταχύτητα. Στην αρχή, τα πρώιμα πήγαν πολύ καλά, πριν μπουν στην αγορά ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες απευθύνονται στους ίδιους προορισμούς με εμάς, από Κ. Ευρώπη μέχρι Σκανδιναβία. Αφού μπήκαν και αυτοί, δεδομένων των μεταπτώσεων του καιρού, αλλά και του ότι ξεκίνησαν και τα πυρηνόκαρπα που παίρνουν μερίδιο από την αγορά φρούτων, η ζήτηση έχει μειωθεί αισθητά. Από εδώ και πέρα, ό,τι δουλευτεί θα είναι για την εσωτερική αγορά».

Ο ίδιος σημειώνει ότι χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν ήταν ότι κράτησε για μεγαλύτερο διάστημα η καλή τιμή, με την οποία ξεκίνησε το προϊόν έναντι της περσινής. Στην αρχή, αναφέρει, η τιμή για τις εξαγωγές έφτανε ακόμα και τα 40 λεπτά συσκευασμένο, και τώρα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 18 λεπτών, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση και η διακίνηση γίνεται σε πιο απλή μορφή «σχεδόν χύμα».