Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα σενάρια για την ενέργεια και τις εξαγωγές των ελληνικών φρούτων

Εσπεριδοειδήακτινίδια και δευτερευόντως αβοκάντο, λόγω των μικρότερων όγκων, βρίσκονται μεταξύ των ελληνικών προϊόντων που μπορεί φέτος να κερδίσουν εξαγωγικό έδαφος, διεκδικώντας μία καλύτερη θέση στις διεθνείς αγορές. Η ζήτηση που εμφανίζεται στη δυτική Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία για τα εσπεριδοειδή και στην Ιταλία για τα ακτινίδια (περίπου -15% στις πράσινες ποικιλίες, σύμφωνα με στοιχεία του Incofruit Hellas), αφήνει περιθώριο για τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, καλύπτοντας κενά που αφήνουν οι άλλοι «δυνατοί παίχτες» της Μεσογείου και –ίσως– επιτυγχάνοντας καλύτερες επιδόσεις.

Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, ότι θα διακινηθούν τυποποιημένα κι επώνυμα, φέροντας τη σφραγίδα του ελληνικού προϊόντος, το οποίο δεν αποκλείεται να απολαύσει και υψηλότερες τιμές, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνει η διεθνής συγκυρία. Σε αυτή προστίθεται και η εμπόλεμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ισραήλ και τη λωρίδα της Γάζας, η οποία για την ώρα δεν δείχνει, ωστόσο, να διαταράσσει το εμπόριο. Κηπευτικά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο, είναι από τα ισραηλινά προϊόντα που προμηθεύουν την ευρωπαϊκή αγορά, οπότε η συνέχιση ή η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, ο οποίος μαίνεται στην περιοχή, ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερα κενά στην περίπτωση που επηρεάσει τις εξαγωγές του Ισραήλ.

Πάντως, για την περίπτωση των εσπεριδοειδών, ήδη αναφέρεται η παρουσία Ιταλών εμπόρων σε εγχώρια παραγωγικά κέντρα, ώστε να πάρουν ποσότητες που θα κατευθυνθούν στη γείτονα, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες αναζητήσεις και από την πλευρά των Ισπανών, λόγω ελλείψεων. Τέτοια φαινόμενα προβληματίζουν τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Incofruit Hellas, που εφιστά την προσοχή για φαινόμενα ατυποποίητης διακίνησης, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ρεπορτάζ.