Πονοκέφαλος η αδύναμη ζήτηση για το επιτραπέζιο σταφύλι

Η διατήρηση των εμπορικών και δη των εξαγωγικών ροών σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και η εξασφάλιση τιμών που να καλύπτουν τουλάχιστον τα αυξημένα κοστολόγια είναι η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς επιτραπέζιων σταφυλιών.

Όπως δηλώνει στο FreshPlaza ο Νίκος Ναυπλιώτης, διευθυντής της Greek & Fresh, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τη φετινή σεζόν ο κλάδος είναι η μειωμένη ζήτηση, απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, που έχουν πλήξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

«Το φετινό καλοκαίρι βλέπουμε ότι για φρούτα που βρίσκονται σε χαμηλή προσφορά, όπως τα καρπούζια το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, τα πυρηνόκαρπα και τα σταφύλια Victoria, η αγορά είναι σε θέση να απορροφήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα αυξημένα κόστη σε σχέση με προϊόντα όπου η παραγωγή είναι κανονική, όπως τα άσπερμα σταφύλια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καλύτερες τιμές στα Victoria

Ειδικά στα Victoria, όπως εξηγεί, η αγορά άνοιξε με τιμές ουσιαστικά ίδιες με τις περσινές. «Ωστόσο, λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε την Καβάλα στα μέσα Ιουνίου, η συνολική παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 50%. Έτσι, οι τιμές δεν πιέστηκαν, αλλά ανέβηκαν σχεδόν 20% σε σχέση με πέρυσι.

Το αντίθετο συνέβη με τα άσπερμα σταφύλια, όπου η παραγωγή είναι κανονική, όμως η ζήτηση αδύναμη, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι συνήθως. Επίσης, υπάρχει αρκετή παραγωγή από την Ισπανία και την Ιταλία, γεγονός που κάνει ακόμα πιο έντονο τον ανταγωνισμό ο οποίος περιπλέκεται και από τα αυξημένα μεταφορικά κόστη», σημειώνει ο κ. Ναυπλιώτης.

Ο ίδιος δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τους μήνες που ακολουθούν: «Θεωρώ ότι ο αντίκτυπος της κρίσης θα γίνεται πιο έντονος όσο πλησιάζουμε τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο. Εκτιμώ ότι ακριβότερα προϊόντα, όπως το σταφύλι, θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ φθηνότερα και πιο βασικά, όπως τα εσπεριδοειδή, θα τα πάνε καλύτερα», τονίζει.