Πρακτικές συμβουλές για να επιλέξουν οι αγρότες την κατάλληλη τεχνολογία για το χωράφι τους

Οι ανησυχίες των αγροτών και η έλλειψη κατανόησης των νέων τεχνολογιών και των επενδύσεων που συνεπάγονται εμποδίζουν τους Βρετανούς αγρότες από τη χρήση τους στο χωράφι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η ασφαλιστική εταιρεία NFU Mutual.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση ήταν καθοριστική για τον περιορισμό των συμμετεχόντων (30%), ενώ ακολουθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον (17%) και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας (7%). Σύμφωνα με την έκθεση, οι αγρότες διστάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα γιατί υπάρχει ο φόβος της λάθος επιλογής. Να αγοράσουν, δηλαδή, ένα ακριβό σύστημα που να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες τους ή να μην είναι συμβατό με τα υπόλοιπα μηχανήματά τους.

Για να κάνουν τη σωστή επένδυση, τονίζει η έκθεση, θα πρέπει να συνεργαστούν και να εμπιστευτούν πανεπιστημιακά ιδρύματα ή και άλλους αγρότες για να βεβαιωθούν ότι θα λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις για την επιχείρησή τους.

Η έκθεση δίνει πρακτικές συμβουλές προς τους αγρότες για την επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας:

✱ Εξετάστε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της αγροτικής σας εκμετάλλευσης και, στη συνέχεια, εντοπίστε πώς η τεχνολογία και η χρήση λεπτομερών δεδομένων θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.

✱ Εξερευνήστε συστήματα τεχνολογίας που ενσωματώνονται όχι μόνο με τις δραστηριότητες της αγροτικής σας εκμετάλλευσης αλλά και με τις αλυσίδες εφοδιασμού σας.

✱ Μείνετε ενημερωμένοι με τις εξελίξεις και βεβαιωθείτε ότι έχετε τις δεξιότητες διαχείρισης για να υιοθετήσετε την τεχνολογία.

✱ Εξετάστε το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες εκμεταλλεύσεις καθώς η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας τόσο στη χρήση της νέας τεχνολογίας όσο και στην υιοθέτηση φιλικών προς τους αγρότες αλυσίδων εφοδιασμού.

✱ Κατανοήστε τους πιθανούς κινδύνους και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η νέα τεχνολογία και τις λύσεις για τον μετριασμό τους.