Πρασινίζουν τα εσπεριδοειδή στη Βραζιλία, ανεβαίνουν οι τιμές του πορτοκαλιού στην Ελλάδα

Μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συνθήκη για τις τιμές του ελληνικού πορτοκαλιού, που ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα της φετινής εμπορικής σεζόν, μοιάζουν να διαμορφώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία με τη δική της παραγωγή.

Όπως αναφέρει στο freshplaza ο διευθυντής της ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας Greek & Fresh, Νίκος Ναυπλιώτης, η εξάπλωση της ασθένειας του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών στη νοτιοαμερικανική χώρα είναι ραγδαία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τοπικού ερευνητικού γκρουπ Fundecitrus, την οποία επικαλείται, έχει προσβληθεί σχεδόν το 38% των εκτάσεων, γεγονός που προοιωνίζεται μείωση των αποδόσεων έως και 60% στην επόμενη πενταετία.

Αυτό, τη στιγμή που τα αποθέματα χυμού πορτοκαλιού της χώρας (σ.σ. μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο, με μερίδιο της τάξης του 80%) βρίσκονται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των πορτοκαλιών που κατευθύνονται στη χυμοποίηση έχουν πάρει την ανιούσα και θεωρείται σίγουρο ότι θα συμπαρασύρουν και τα επιτραπέζια. Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, δεν περιορίζεται στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τον κ. Ναυπλιώτη, στην Ελλάδα οι τιμές των πορτοκαλιών που πάνε για χυμό έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές των επιτραπέζιων, τουλάχιστον στην αρχή της εμπορικής σεζόν», σημειώνει.

Σε επίπεδο παραγωγής, ο κ. Ναυπλιώτης αναφέρει ότι τα εσπεριδοειδή στη χώρα μας δεν επηρεάστηκαν από τους καύσωνες του Ιουλίου, ούτε από τον παγετό, με αποτέλεσμα η ποιότητα τόσο για τα πορτοκάλια όσο και για τις Κλημεντίνες να είναι, όπως όλα δείχνουν, πολύ καλή. Όσον αφορά το τονάζ, αναμένεται μια μικρή μείωση, η οποία όμως δεν θα ξεπεράσει το 10% σε σχέση με πέρυσι.