Αυτό το άρθρο είναι 44 μηνών

Πριν από την ηρωική έξοδο, ας μας πει τι έγινε στα Κύθηρα ο πρόεδρος

08/11/2020
3' διάβασμα
prin-apo-tin-iroiki-exodo-as-mas-pei-ti-egine-sta-kythira-o-proedros-162850

Συνομιλώντας τις προηγούμενες ημέρες με ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη που εργάζονται στο ΥΠΑΑΤ πολλές δεκαετίες, η συζήτηση ήρθε αναπόφευκτα και στην απομάκρυνση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο ερώτημα «γιατί έφυγε», η απάντησή τους ήταν λίγο πολύ ενιαία: Η συνεργασία των κεντρικών υπηρεσιών με τον Οργανισμό είχε καταστεί πλέον τόσο προβληματική, που θύμιζε τα πρώτα χρόνια σύστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πλευρών. Τα παραδείγματα που ανέφεραν πολλά. Εργασίες λίγων ημερών διεκπεραιώνονταν σε εβδομάδες, ειδικά όταν μεσολαβούσαν στελέχη της Διοίκησης. Προβλήματα υπήρξαν, επίσης, σε νέες δραστηριότητες εκτός της «πεπατημένης» των πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης. Τυπικό τελευταίο παράδειγμα η διαδικασία της πληρωμής του «4ευρου» για τους αιγοπροβατοτρόφους, όπου μετά από μήνες διαδικασιών καταλήξαμε στην ανάγκη λειτουργίας πλατφόρμας ενστάσεων.

Η άποψη στελεχών του ίδιου του Οργανισμού ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα. Άτομα που έζησαν τον Οργανισμό από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, τόνιζαν με νόημα ότι μάλλον δεν έχει περάσει πρόεδρος που να έχει λειτουργήσει τόσο πολύ με βάση «προσωπικές ατζέντες».

Αν τα παραπάνω ευσταθούν, τότε η δήλωση του απερχόμενου προέδρου σε ημερήσια εφημερίδα ότι δεν φοβάται τις βολές «είτε αυτές εκπορεύονται από πάνω προς τα κάτω, είτε από κάτω προς τα πάνω», είναι ορθή τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Αναφερόμαστε, δηλαδή, στο «από κάτω προς τα πάνω», εκτός εάν δεχθούμε ότι οι «πάνω», δηλαδή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΑΑΤ, συνωμοτούν εις βάρος του προέδρου ενός Οργανισμού που οι ίδιοι με απόφασή τους τοποθέτησαν και μπορούν να απομακρύνουν όταν κρίνουν ότι είναι ανεπαρκής.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόπειρα ηρωικής εξόδου που κάποιοι, μάλιστα, έχουν αναλάβει να προβάλουν εργολαβικά ακόμη και για ίδιον όφελος ή για να αποφευχθούν επώδυνοι έλεγχοι; Δεν γνωρίζουμε!

Εκείνο που απλά θέλουμε να θυμίσουμε είναι τι μας είχε δηλώσει ο απερχόμενος πρόεδρος στη συνέντευξή του στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Αφού εκθείασε την προηγούμενη Διοίκηση ότι μετέτρεψε τον φορέα πληρωμών σε Οργανισμό υπόδειγμα και μας παρουσίασε τις πέντε δικές του προτεραιότητες, είχε μιλήσει με έμφαση για τις «εξαιρέσεις των παρατυπιών» και είχε δηλώσει ότι θα έστελνε στον εισαγγελέα τον «φάκελο Κύθηρα». Δηλαδή, την υπόθεση κατά την οποία δεκάδες κάτοικοι του Αγρινίου, που έκαναν ΟΣΔΕ στην τοπική Ένωση, δήλωναν βοσκοτόπια στα Κύθηρα και στα Καλάβρυτα σε μοναστηριακές εκτάσεις τις οποίες
η Μονή ουδέποτε είχε μισθώσει.

Πριν, λοιπόν, ο τέως πρόεδρος αποχωρήσει, ας μας απαντήσει τι ακριβώς έκανε ως «επισπεύδουσα αρχή» για την πολύκροτη υπόθεση των Κυθήρων και για όσους έχουν «φυσική ή ηθική» εμπλοκή σε αυτήν.