Πριν από το Πάσχα το πόρισμα του ΕΛΓΟ για την υπόθεση νοθευμένης φέτας

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», το πολυαναμενόμενο πόρισμα, που θα ρίξει φως στην υπό διερεύνηση υπόθεση νοθείας σε παρτίδες τυριού που πωλείτο στη Γερμανία ως φέτα και βρέθηκε σε εργαστηριακούς ελέγχους να περιέχει αγελαδινό γάλα, αναμένεται εκτός απροόπτου να βγει πριν από το Πάσχα. Πρόκειται για μια θετική είδηση, καθώς η υπόθεση έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και ο κτηνοτροφικός κόσμος, αλλά και η κοινή γνώμη, περιμένουν μια υπεύθυνη ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά την ανεξάρτητη έρευνα που διεξάγει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας της τριμελούς επιτροπής με την υπό έλεγχο επιχείρηση έχουν εξασθενήσει και η ετυμηγορία της επιτροπής θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, καθώς και σε γραπτές (όμως ελλιπείς) απαντήσεις που είχε λάβει εξαρχής από τη διοίκηση της θεσσαλικής επιχείρησης.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της τριμελούς, Δημήτρης Μόσχος, η ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής αναμένεται μαζί με το πόρισμα του ΕΛΓΟ.

 

Δικαστική νίκη του Οργανισμού έναντι της υπό έλεγχο επιχείρησης

Απορρίφθηκε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το αίτημα της προσωρινής διαταγής της εταιρείας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (ΟΜΗΡΟΣ ΑΕ) κατά της απόφασης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», που αφορούσε την ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της «Φέτας ΠΟΠ», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Κύκλοι του Οργανισμού, ανέφεραν στην εφημερίδα μας τα εξής: «Η εταιρεία παρήγαγε και διακίνησε το προϊόν στο εξωτερικό χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές παραγωγής του, όπως αυτές αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 313025/ΦΕΚ Β΄ 8/11.02.94 Υπουργική Απόφαση της αναγνώρισής του, παραβαίνοντας την εθνική και κοινοτική νομοθεσία».

Έτσι, λοιπόν, η εν λόγω επιχείρηση ανοίγει δικαστικό μέτωπο με τον ΕΛΓΟ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ισχύς της επιβληθείσας κύρωσης για αναστολή της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ και ενώ κτηνοτρόφοι και παράγοντες της αγοράς καταγγέλλουν ότι η εν λόγω εταιρεία συνεχίζει να πωλεί φέτα στο εξωτερικό.