Προαπαιτούμενο η ασφαλιστική ενημερότητα για το επίδομα μητρότητας στις αγρότισσες, τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση με τις προϋποθέσεις και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες χορήγησης του επιδόματος μητρότητας, το οποίο από φέτος επεκτείνεται στις αγρότισσες και στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες.

Σχεδόν ταυτόχρονα θα βγει «στον αέρα» από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται οι σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, προαπαιτούμενο για τη λήψη του επιδόματος θα είναι η ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τις εξοφλήσουν ή έστω να τις ρυθμίσουν, καταβάλλοντας παράλληλα κανονικά τις τρέχουσες εισφορές.

Έως 3.900 ευρώ η πρώτη καταβολή

Το επίδομα μητρότητας χορηγείται για εννέα μήνες και ισούται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 780 ευρώ και πρόκειται να αυξηθεί από 1ης Απριλίου 2024. Χορηγείται, δε, αναδρομικά σε όσες αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2024, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Επομένως, για τις αγρότισσες που γέννησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, η πρώτη καταβολή, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, θα ισοδυναμεί με πέντε κατώτατους μισθούς και θα ανέρχεται σε 3.900 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τις μη μισθωτές, το επίδομα μητρότητας θα λαμβάνουν πλέον και οι μισθωτές μητέρες πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.

Επίδομα παιδιού για αγρότισσες με 1 ή 2 παιδιά

Εξάλλου, την επέκταση και στις αγρότισσες με ένα ή δύο παιδιά του επιδόματος που σήμερα χορηγείται στις τρίτεκνες και στις πολύτεκνες μητέρες προανήγγειλε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης, η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι το μέτρο θα υλοποιηθεί μετά τον Απρίλιο και το κόστος του υπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ. Έσπευσε, μάλιστα, να το αποσυνδέσει από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι αφορά την ενίσχυση της αγροτικής οικογένειας. «Δεν μιλήσαμε ποτέ για τη γυναίκα αγρότισσα. Γυναίκες που είναι πίσω από τους συζύγους ή βοηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το επίδομα εντάσσεται στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΑ. Η πρώτη καταβολή για τις αγρότισσες με ένα ή δύο παιδιά αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, το ύψος του επιδόματος για μια αγρότισσα με ένα παιδί θα ανέρχεται σε 300 ευρώ, ενώ 500 ευρώ θα λαμβάνει εφόσον έχει δύο παιδιά. Παράλληλα, παραμένουν ως έχουν τα ποσά για τις αγρότισσες με τρία παιδιά και με τέσσερα ή παραπάνω παιδιά, που σήμερα ανέρχονται σε 700 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.