Πρόβλεψη της παραγωγής και επενδύσεις στα πιο παραγωγικά σημεία του χωραφιού της πατάτας

Σαρωτές εδάφους, αισθητήρες, ανίχνευση καλλιεργειών, δορυφορικές απεικονίσεις και drones είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας καλλιεργητής πατάτας από την Ολλανδία. Ο Jacob van den Borne είναι ένας από εκείνους τους αγρότες που έχει θέσει την τεχνολογία προς όφελος της καλλιέργειάς του.

Ο ίδιος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα DEMETER και μέσω αυτού προσδιορίζει τις προκλήσεις, αλλά και τα οφέλη από τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο χωράφι. «Στην εκμετάλλευσή μου, στην οποία καλλιεργώ πατάτες χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες όπως είναι οι αισθητήρες στο χωράφι, αλλά και αγροτικά μηχανήματα με λειτουργίες χαρτογράφησης απόδοσης».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χρήση των τεχνολογιών είναι να γνωρίζουμε, ως αγρότες, πώς να χειριστούμε την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη. Χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι αγρότες στη χρήση των τεχνολογιών ώστε να μη φοβούνται να τη χρησιμοποιήσουν αλλά παράλληλα να έχουν δίπλα τους τους γεωργικούς συμβούλους, οι οποίοι θα τους καθοδηγήσουν και θα τους δώσουν την κατάλληλη συμβουλή με βάση τα δεδομένα που συλλέγουν οι τεχνολογίες», εξηγεί στον ιστότοπο του προγράμματος.

Τα οφέλη για την καλλιέργεια

Η συλλογή των δεδομένων από διαφορετικές πηγές επιτρέπει στον Jacob να γνωρίζει τα πιο παραγωγικά σημεία στο χωράφι του και εκείνα που είναι πιο «προβληματικά». Η γνώση αυτή του επιτρέπει από τη μία πλευρά να έχει εικόνα για την απόδοση της καλλιέργειάς του αλλά και από την άλλη να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, όπου χρειάζεται.

«Εάν γνωρίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε υψηλές αποδόσεις σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο εκεί. Ή το αντίστροφο. Αν μπορούμε να εντοπίσουμε πεδία ή ζώνες χαμηλής απόδοσης μέσα σε ένα πεδίο, μπορούμε μέσω της τεχνολογίας να μάθουμε την αιτία και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα με τα απαραίτητα μέτρα. Πολλοί αγρότες εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη βελτίωση των κακών σημείων στο χωράφι, αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι δυνατό.

Είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε ως αγρότες στα καλά σημεία και να προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο», καταλήγει ο ίδιος.