Τα προβλήματα στη μεσσηνιακή πατάτα φέρνουν την αραχίδα στο προσκήνιο

Στην καλλιέργεια της αραχίδας ποντάρουν φέτος οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, αφού η απόδοση της πατάτας διέψευσε τις προσδοκίες τους και δεν έφερε τα προσδοκώμενα εισοδήματα. Η γενική εικόνα δείχνει ότι μετά την αποτυχία της πατάτας αρκετοί προχώρησαν στην καλλιέργεια της αραχίδας, που μέχρι τώρα θεωρείται συμπληρωματικό εισόδημα των πατατοπαραγωγών, ώστε να καλύψουν έστω ένα μέρος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Όπως επεσήμανε ο Κρασσακόπουλος Ανδρέας, από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, «η καλλιεργούμενη έκταση είναι 1.000-1.250 στρέμματα, με τη μέση στρεμματική απόδοση να φθάνει τα 400 κιλά. Είναι, φυσικά, νωρίς να αποτιμήσουμε το σύνολο της φετινής καλλιέργειας».

Σύμφωνα με τον εξαγωγέα και παραγωγό Γιώργο Γκούμα, «όλες οι πληροφορίες που έχω, αυτήν τη στιγμή, μιλάνε για μεγάλη αύξηση της καλλιέργειας αραχίδας. Ο ένας λόγος που οδήγησε στην αύξηση της καλλιέργειας είναι η εισαγωγή ενός νέου αμερικανικού σπόρου μετά από πολλά χρόνια, που αναμένεται να αυξήσει τη στρεμματική απόδοση. Ο δεύτερος λόγος οφείλεται στην ανάγκη μέσω της καλλιέργειας να καλυφθεί ένα μέρος από την απώλεια εισοδήματος από την πατάτα».

Ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «επειδή οι παραγόμενες ποσότητες είναι μικρές, τώρα πλέον είναι αναγκαίο να συνεταιρισθούν οι παραγωγοί, με στόχο το κοινό καλό σε όλα τα επίπεδα».