Προβληματισμός και ενστάσεις για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών

Πεδίο αντιπαραθέσεων και έντονου προβληματισμού αποτελεί το θέμα της δημιουργίας Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας. Από τη μία πλευρά, οι υδατοκαλλιεργητές υποστηρίζουν πως δεν καταγράφονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πως δίδεται χώρος σε τουριστικές δραστηριότητες και από την άλλη η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου και η τοπική κοινωνία εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επέκταση και την τοποθέτηση νέων μονάδων, εις βάρος του περιβάλλοντος και των προοπτικών ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού και παράκτιας αλιείας στο παράκτιο μέτωπο Αστακού-Μύτικα.

Ήδη, το σχέδιο της ΠΟΑΥ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής αξιολόγησης της διαβούλευσης, με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών να προχωρά το προσεχές διάστημα στην κύρωσή του.

Ο Δήμος Ξηρομέρου και η Επιτροπή Αγώνα, που έχει συσταθεί και διεκδικεί την απόσυρση της εν λόγω ΠΟΑΥ και την επαναχωροθέτηση από μηδενική βάση με την καταλυτική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν πρόκειται να μείνει με «σταυρωμένα χέρια».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, υποστηρίζει πως ζητούμενο είναι οι ανθρωπογενείς και οι αναπτυξιακές δραστηριότητες να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μέγιστο θετικό αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή. Για τον λόγο αυτόν, επισήμανε πως αφού γίνει η επεξεργασία όλων των δεδομένων, θα πρέπει να αναδειχθούν και να προταθούν λύσεις συμβατές, για ζητήματα που απορρέουν από τη γενικότερη έλλειψη χωροταξικού πλαισίου στη χώρα.

Ανάγκη ύπαρξης οργανωμένης-χωροθετημένης ιχθυοκαλλιέργεια

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Αιτωλοακαρνανίας, Στέφανος Νικολόπουλος, θέτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με το επίμαχο θέμα. Τονίζει την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένης και χωροθετημένης ιχθυοκαλλιέργειας, που θα παραγάγει υψηλής βιολογικής αξίας και ασφαλή τρόφιμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα (ιδιαίτερα στην παραγωγή τροφίμων), που έτσι και αλλιώς αποτελεί το μέλλον, με την ήπια τουριστική ανάπτυξη, ίσως να είναι η λύση για την περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου.

Ανέφερε, δε, πως στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, από τους δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς παράγονται ετησίως 100 εκατομμύρια ιχθύδια, σημαντικό μέρος των οποίων εξάγεται σε χώρες όπως η Κροατία, η Ιταλία και η Αλβανία.

«Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που χρήζει της ανάλογης αντιμετώπισης. Θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε οι νέες θέσεις να μην αποτελέσουν προϊόν αγοραπωλησίας, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, ιχθυοκαλλιεργητές να λαμβάνουν αδειοδότηση και στη συνέχεια να πωλούν τις άδειες», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος.