Προβληματίζει η τιμή του βιολογικού μελιού στη Λακωνία

Στην αναζήτηση λύσεων για την προώθηση του βιολογικού μελιού στις αγορές βρίσκονται παραγωγοί και μεταποιητές στη Λακωνία. Ο Βασίλης Λιναρδάκης, παραγωγός και μεταποιητής στην περιοχή, τονίζει: «Το βιολογικό μέλι που παράγεται στη Λακωνία είναι συνήθως από ορεινές περιοχές, ώστε να είναι μακριά από καλλιέργειες. Το μέλι μας προέρχεται κυρίως από τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Το 70%-80% προέρχεται από έλατα. Η περσινή παραγωγή ήταν μέτρια. Από αυτή την παραγωγή ένα μεγάλο κομμάτι βρίσκεται ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών, ενώ ένα μικρό έφυγε για τις αγορές του εξωτερικού».

Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν και φρενάρουν τις πωλήσεις του βιολογικού μελιού, ο κ. Λιναρδάκης επισημαίνει: «Η τιμή του βιολογικού βρίσκεται στα 15 ευρώ το κιλό, ενώ το συμβατικό μέλι πωλείται στα 11-12 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, οι ποσότητες του βιολογικού μελιού που παράγονται είναι λίγες και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει και έτσι καταφεύγει σε πιο φθηνές λύσεις λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν συμβατικά μέλια που φτάνουν τα 6-8 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της Λακωνίας, υπογραμμίζει ότι «η απόδοση είναι πολύ καλή και φθάνει τα 20 κιλά την κυψέλη. Ο παραγωγός έτσι δεν ζημιώνεται. Απλά ο καταναλωτής πρέπει να κοιτά τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες».