Προβληματίζουν οι αυξημένες εσχάτως ροές καλαμποκιού από τη Βουλγαρία στη Β. Ελλάδα

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στις μετακινήσεις φορτηγών από τη Βουλγαρία στη χώρα μας, τουλάχιστον σύμφωνα με παραγωγούς που κατοικοεδρεύουν στη Θεσσσαλονίκη. Ιδιοκτήτης μεγάλης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «ΥΧ» μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ ότι το καλαμπόκι φέτος θα είναι πολύ και δεν αναφέρομαι στο εγχώριο. Βλέπουμε να έχουν πυκνώσει οι μετακινήσεις των φορτηγών που φέρνουν καλαμπόκι από τη Βουλγαρία τις τελευταίες ημέρες». Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον Θεσσαλό γεωπόνο Ιωάνννη Χαρμπή, που διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στις βαλκανικές αγορές, στο κομμάτι της παραγωγής και εμπορίας αραβοσίτου και ελαιούχων σπόρων.

Περσινό στοκ

Ο ίδιος παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, τουλάχιστον για την ώρα: «Τα αλώνια για το βουλγαρικό και ρουμάνικο καλαμπόκι ακόμα αργούν και θα πάνε αρκετές ημέρες μετά τα δικά μας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέσα Σεπτέμβρη και βλέπουμε. Επομένως, οποιεσδήποτε αγοροπωλησίες γίνονται αυτή την περίοδο αφορούν αποθηκευμένες ποσότητες της περσινής χρονιάς». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί σε αυτές τις χώρες που απέτυχαν φέτος με την ελαιοκράμβη, την ξήλωσαν και έβαλαν καλαμπόκι. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αρνητικό παράγοντα όταν θα ξεκινήσουν οι εισαγωγές καλαμποκιού φετινής σοδειάς από τις ανωτέρω χώρες στην Ελλάδα».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις, αν και με πολλά στρέμματα, δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους. Επομένως, αναγκάζονται να πωλούν κατευθείαν το προϊόν τους, που είναι ποιοτικά κατώτερο σε σχέση με το ελληνικό». Αυτό που μένει φανεί λοιπόν, είναι κατά πόσο θα προλάβουν οι Έλληνες παραγωγοί να εξαργυρώσουν μια καλύτερη τιμή, μέχρι να ξεκινήσει ο αλωνισμός σε Βουλγαρία και Ρουμανία».