Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών – Ημερίδα ενημέρωσης για αμπέλι και σταφίδα

«Αντίστροφα» μετρά πλέον ο χρόνος για την υλοποίηση του πολυαναμενόμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα αποτελούν το «κλειδί» για την επιλεξιμότητα των υποβληθεισών αιτήσεων.

Οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί που καλούνται να τρέξουν το πρόγραμμα, αναμένουν τη σχετική μελέτη του  για τις ποικιλίες των υφιστάμενων πολυετών φυτειών που προτείνονται για εκρίζωση, με βάση την ανθεκτικότητά τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σε ασθένειες και εχθρούς. Στη μελέτη, που αναμένεται να υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου, θα προσδιορίζεται και το κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται το κόστος εκρίζωσης, το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης νέων δενδρυλλίων και το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης υποδομής για γραμμική φύτευση (παλμέτα).

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στις εγκαταστάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών ημερίδα με θέμα «Μελέτη για τις αναδιαρθρώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια και στη σταφιδοκαλλιέργεια», υπό τη διοργάνωση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΣ, Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο αντιπρόεδρος Β’ της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, ενώ για το πρόγραμμα μίλησαν οι Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, καθηγητής στο Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΓΠΑ, η Αικατερίνη Μπινιάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ και ο Ελευθέριος Νέλλας, μέλος του Ειδικού Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π) του Εργαστηρίου Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και Επιχειρήσεων του ΓΠΑ.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο κ. Τσιμπούκας, η ημερίδα αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθούν οι παραγωγοί για το πρόγραμμα και να προετοιμαστούν κατάλληλα. Εξάλλου, όπως ενημέρωσε, θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές ημερίδες σε Κόρινθο, Βέροια, Νάουσα, Καβάλα και Κρήτη.

Σταφίδα

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση στη σταφιδοκαλλιέργεια, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου τόνισε πως το πρόγραμμα αποτελεί αίτημα εδώ και επτά έτη, ενώ την τελευταία διετία προωθείται και πλέον έχει φτάσει σε φάση εκτέλεσης. Ήδη, η συνεταιριστική οργάνωση, με πρόσκληση προς όλα τα μέλη της, έχει καταγράψει το ενδιαφέρον 700 παραγωγών της Αιγιαλείας για περίπου 5.500 καλλιεργήσιμα στρέμματα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα η αποζημίωση ανά στρέμμα για τον παραγωγό σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Η ΠΕΣ είχε ζητήσει 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, προκειμένου να επωφεληθεί ο αγροτικός κόσμος.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και για τον περιορισμένο προϋπολογισμό, αλλά και τις πολλές καλλιέργειες που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα. Ακόμη μία αρνητική παράμετρος για την αναδιάρθρωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας αποτελεί και η καθοδική πορεία που παρουσιάζει η τιμή του προϊόντος. «Είναι δύσκολο να πείσεις τον παραγωγό να ενταχθεί στο πρόγραμμα, όταν η καλλιέργεια δεν αποδίδει και δεν είναι βιώσιμη», τονίζει.