Ωριμάζει το πρότζεκτ των ΕΒΟΛ και ΣΕΚΕ στα αρωματικά

Στον Βόλο την ερχόμενη εβδομάδα για συζητήσεις οι Τούρκοι

kalliergeia-rigani-aromatika-fita

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται ότι μπαίνει το επενδυτικό εγχείρημα των ΕΒΟΛ και ΣΕΚΕ στον κλάδο των αρωματικών, με τις δύο συνεταιριστικές επιχειρήσεις να ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα στην καταρχήν συμφωνία τους με την Kutac, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Sunel που περιλαμβάνει τη δημιουργία συσκευαστηρίου.

Για τον σκοπό αυτό, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Βόλο συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΒΟΛ και ΣΕΚΕ με στελέχη και γεωπόνους της Kutac. Tα παραπάνω επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος, τονίζοντας τη σημασία του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, που στόχο έχει να επενδύσει στη δυναμική του ανερχόμενου κλάδου των αρωματικών φυτών, αναγνωρίζοντας και την αντικειμενική ανάγκη του αγροτικού χώρου για εναλλακτικές διεξόδους στις καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό, μας είπε ο ίδιος, ότι στην περιοχή της Μαγνησίας, φέτος, έχει αυξηθεί η καλλιέργεια ρίγανης σε 5.000 στρέμματα από 1.000 στρέμματα πέρσι, σε αντικατάσταση κυρίως βαμβακιού και καλαμποκιού.

Το ενδιαφέρον των συζητήσεων επικεντρώνεται στη συσκευασία και την αξιοποίηση ρίγανης, δυόσμου καθώς και άλλων φυτών, που ήδη καλλιεργούνται συστηματικά σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί στα αρωματικά φυτά της περιοχής του Πηλίου τα οποία, όπως μας είπε ο κ. Πρίντζος, μπορούν να προωθηθούν εμπορικά, αξιοποιώντας το brand που μπορεί να υποστηρίξει η μυθολογία ως «βουνό των Κενταύρων».

«Εμείς θα αποτυπώσουμε τις περιοχές που είναι πρόσφορες για τέτοιες καλλιέργειες, βλέποντας τι δυνατότητες υπάρχουν και πώς αποτυπώνεται το ενδιαφέρον των παραγωγών και θα κοιτάξουμε μήπως μπορούμε, πλέον, να υποστηρίξουμε και επιστημονικά αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο εμπορικά», μας είπε από την πλευρά του o Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τουρκική εταιρεία με την οποία προωθείται η συνεργασία, είναι από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της μεταποίησης και διακίνησης αρωματικών φυτών.