Προς αύξηση οι e-δαπανές που κλειδώνουν το αφορολόγητο

Την αύξηση των δαπανών που πραγματοποιούνται με κάρτα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (π.χ. e-banking) εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να χτυπηθεί η παραοικονομία αλλά και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φόρων, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο σε ενδεχόμενες πιέσεις των δανειστών για μείωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σήμερα, για να «κλειδώσει» ένας φορολογούμενος την έκπτωση φόρου (αφορολόγητο), θα πρέπει το 10% των δαπανών του για εισόδημα έως 10.000 ευρώ να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα. Για το τμήμα του εισοδήματος από 10.001 έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 15% και για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 και πάνω, φτάνει στο 20%. Στο υπουργείο προσανατολίζονται στην αύξηση των ποσοστών αυτών, αλλά και σε αλλαγές στα σχετικά κλιμάκια.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο της αξίας συναλλαγής, πάνω από το οποίο η πληρωμή πρέπει να πραγματοποιηθεί με τραπεζικό μέσο. Σήμερα, το όριο αυτό είναι 500 ευρώ.