Προς την ελαιοκομία και τον τουρισμό το ενδιαφέρον των παραγωγών Ναβαλίνας στη Λακωνία

Χαμηλές τιμές και χαμηλή ζήτηση είναι τα βασικά στοιχεία που διακρίνουν φέτος τη συγκομιδή της Ναβαλίνας στη Λακωνία, με τα Μέρλιν, που ακολουθούν, να κάνουν ένα καλύτερο ξεκίνημα.

Ο Χρήστος Φλιφλής, παραγωγός και εξαγωγέας, ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «πρόκειται για μία δύσκολη χρονιά. Το σύστημα δεν ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, αλλά σπρώχνει προς τον τουρισμό. Πρέπει να βρούμε λύσεις για να ανοίξουμε τις αγορές. Το κόστος του νερού, αλλά και του ρεύματος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η Ναβαλίνα κομμένη κινήθηκε από 15 έως 25 λεπτά και οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 20%. Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στις βαλκανικές χώρες, στις οποίες αυτό το διάστημα υπάρχει οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά το Μέρλιν, που ξεκίνησε τώρα, η τιμή του είναι στα 20 λεπτά κομμένο στο εργοστάσιο. Όπως και να γίνει, πρέπει να ανοίξουμε όλοι μαζί διάλογο για να βρούμε λύση».

Τέλος, αναφερόμενος στους ρυθμούς συγκομιδής, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής, η συγκομιδή είναι στο 30% της συνολικής παραγωγής, λόγω της μειωμένης ζήτησης».

«Παγώνει» τη συγκομιδή η ασθενική ζήτηση

Από τον Δήμο Ευρώτα, ο παραγωγός Χρήστος Αναγνωστάκος δήλωσε ότι «οι τιμές στις Ναβαλίνες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και κινούνται από 15 έως 20 λεπτά και δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες του παραγωγού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν καλύπτεται ούτε κατά διάνοια το κόστος παραγωγής του.

Η συγκομιδή προχωρά με χαμηλούς ρυθμούς και μεγάλες ποσότητες είναι ακόμα στα δέντρα. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο ρυθμός συγκομιδής σχετίζεται με τον ρυθμό απορρόφησης του προϊόντος, και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση ούτε εγχώρια ούτε στο εξωτερικό. Στην περιοχή μας έχει γίνει συγκομιδή συνολικά του 50% της παραγωγής, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την περασμένη χρονιά είχαμε μαζέψει το 70% και είχε ξεκινήσει και η συγκομιδή στο Μέρλιν», τόνισε.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «υπάρχει φόβος για την παραγωγή του Μέρλιν σε ό,τι αφορά την ποιότητα, λόγω των καιρικών συνθηκών, που χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίες. Η τιμή στο Μέρλιν για την εσωτερική αγορά κινείται στα 25 λεπτά. Αύξηση της παραγωγής θα έχουμε και στα Βαλέντσια, όπως ήδη δείχνουν τα φορτωμένα δέντρα».

Ο κ. Αναγνωστάκος, κλείνοντας, αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους συγκομιδής: «Πέρσι, ένας εργάτης στις 50 κλούβες έπαιρνε 30 ευρώ και φέτος το μεροκάματο διπλασιάστηκε. Έτσι, ένας τόνος για συγκομιδή κοστίζει 60 ευρώ». Η πορεία της καλλιέργειας στη Λακωνία δείχνει να ακολουθεί φθίνουσα πορεία, με αυτούς που εγκαταλείπουν να επενδύουν στην καλλιέργεια ελαιοδέντρων, όπως κάνουν οι περισσότεροι.