Προς εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ οι σταύλοι, εκτός τεκμηρίων τα αγροτικά ΙX

Προς εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ οι σταύλοι, εκτός τεκμηρίων τα αγροτικά Ι.Χ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει ζητήματα όπως ο ΕΦΚ στο κρασί, ο ΕΝΦΙΑ των σταυλικών εγκαταστάσεων και τα τεκμήρια μέσω των οποίων μπορεί να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι σταύλοι και τα υπόλοιπα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα δεν επιβαρύνονται άμεσα με ΕΝΦΙΑ, συνυπολογίζονται ωστόσο στο σύνολο της περιουσίας του παραγωγού για το συμπληρωματικό φόρο, γεγονός που συχνά οδηγεί σε σοβαρές επιβαρύνσεις.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι είναι στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα, «Είναι δικαίωμά τους και οι φετινές κινητοποιήσεις. Σεβόμαστε τον αγώνα τους, δεν θα τους αντιμετωπίσουμε με μεθόδους που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος πάντως πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι υπάρχει και μια ελληνική κοινωνία που έχει βιώσει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι».

«Είμαι εδώ, ή στο υπουργείο, ή όπου θέλουν να συζητήσουμε» είπε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης του φόρου στο κρασί και τον ΕΝΦΙΑ, που έχει επιβληθεί στις σταυλικές εγκαταστάσεις, σημείωσε: «Είναι δεσμεύσεις προς τους θεσμούς κι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι μέσα στο 2017 δεν θα τα επανεξετάσουμε».

«Το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας. Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και τον ΕΝΦΙΑ, πράγματι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Όλα αυτά θα τα δούμε» επανέλαβε ο κ. Αποστόλου.

Σχετικά με το αφορολόγητο των 8.500-9000 ευρώ, σημείωσε ότι πρόκειται για το καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών και πρόσθεσε ότι αυτό το αφορολόγητο δεν το έχουν πολλοί στην ελληνική κοινωνία. Για τα τεκμήρια των 12.000 είπε ότι αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ προανήγγειλε τη μείωση κατά 30% του τεκμηρίου για τα ορεινά ακίνητα. Είπε ακόμη ότι στο τεκμήριο αυτοκινήτου δεν συμπεριλαμβάνεται το αγροτικό όχημα.

Ο υπουργός, πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν άλλου χαρακτήρα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, προβλήματα που έχουν σχέση με την παραγωγή. Όπως είπε, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς είναι μέτρο που προβλέπεται στη συμφωνία με τους θεσμούς, για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Επανέλαβε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με την κάρτα του αγρότη και την καταβολή των επιδοτήσεων και με τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών και ανακοίνωσε ότι πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων θα γίνεται μέσα σε 60 μέρες και όχι με επιταγές 8-10 μηνών. «Σήμερα οι αγρότες έχουν καταστεί οι βασικοί τροφοδότες των πολυκαταστημάτων» είπε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε ότι πλέον καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης πρώτης ύλης. «Θα ξέρει ο καταναλωτής π.χ. ότι το γάλα του είναι ελληνικό και θα είναι διατεθειμένος να δώσει 5-10 λεπτά παραπάνω» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας επυσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσουν οι συνεταιρισμοί, ώστε να μπορούν οι Έλληνες αγρότες να δράσουν ανταγωνιστικά και είπε ότι έχει εξασφαλιστεί από την ΕΕ 5ετές πρόγραμμα ύψους 6 δισ.