Οι προσδοκίες από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Με το κανονιστικό πλαίσιο και τη χρηματοδότηση της μεταβατικής ΚΑΠ να έχουν πλέον θεσπιστεί, η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καλείται να πάρει τις πρώτες μεγάλες της αποφάσεις.

Η διπλή προκήρυξη των μέτρων των Νέων Αγροτών και των Σχεδίων Βελτίωσης, που παρουσιάζει σήμερα η «ΥΧ», για παράδειγμα, της δίνει τη δυνατότητα να δρομολογήσει άμεσα εμβληματικές δράσεις που, κάτω από προϋποθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν στη σύσταση χιλιάδων σύγχρονων εκμεταλλεύσεων.

Δυνατότητα που θα επεκταθεί σημαντικά, εάν ακολουθήσουν άμεσα τα υπόλοιπα μέτρα του μεταβατικού ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και που αναμένεται να αφορούν, εκτός των άλλων, τα βιολογικά, το Leader, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τις συνεργασίες, την ψηφιακή μετάβαση, ειδικά, μάλιστα, εάν αντιμετωπισθούν κάποια ζητήματα λειτουργικότητας του ΠΣΚΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν τη νέα ηγεσία από τις πράξεις της σε πιο οριζόντια θέματα, κάποια από τα οποία αναφέρονται και στο σημερινό ρεπορτάζ της «ΥΧ». Ο έλεγχος της αγοράς, οι εισαγωγές και η διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, για παράδειγμα, είναι κάποια από αυτά. Ίσως, όμως, ακόμη πιο σημαντικό είναι το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση όλης της ΕΕ.

Όπως ορθά επεσήμανε στη Βουλή πριν από περίπου έναν μήνα ο νέος υφυπουργός Γεωργίας σε συζήτηση για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, οι τιμές καταρρέουν, ενώ οι παραγωγοί και οι σοδιές είναι έρμαιο της κλιματικής αλλαγής.

Από τον βαθμό αντιμετώπισης (και) των παραπάνω, θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.