Προσδοκίες για τη φθινοπωρινή πατάτα σε Ηλεία και Αχαΐα

Η καλή πορεία της ανοιξιάτικης αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των καλλιεργητών

Αυξημένες κατά 20% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φθινοπωρινής πατάτας στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, κυρίως λόγω της καλής πορείας που παρουσίασε το προϊόν τους προηγούμενους μήνες. Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η φύτευση, ωστόσο εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και που δυσχεραίνουν την διαδικασία.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγέικων Αχαΐας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, φαίνεται έντονα το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια πατάτας, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε καλές τιμές, αλλά και στον περιορισμό των εισαγωγών, που αποτελεί ανοικτή πληγή για το προϊόν.

«Επειδή η ανοιξιάτικη πατάτα πήγε πολύ καλά, έγινε εντονότερο και το ενδιαφέρον των παραγωγών να αυξήσουν τις εκτάσεις που θα καλλιεργήσουν. Αυτή η τάση φαίνεται και από τα προβλαστήρια που διαθέτει ο συνεταιρισμός μας. Από εκεί και πέρα, επειδή το καλλιεργητικό κόστος είναι μεγάλο, το μόνο που προσδοκούμε είναι οι καλές τιμές, γιατί η απορρόφηση του προϊόντος είναι δεδομένη. Αν οι τιμές είναι χαμηλές λόγω ανεξέλεγκτων εισαγωγών, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος.

Και προσθέτει: «Από τις 10 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η φύτευση και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτέμβρη. Βέβαια, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, πολλοί αγρότες καθυστερούν τη φύτευση. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της φύτευσης. Παλαιότερα ξεκινούσαμε τη διαδικασία από τις 20 Ιουλίου και ολοκληρώναμε στις 15 Αυγούστου».

Ηλεία

Με αυξημένες προσδοκίες καλλιεργούν οι πατατοπαραγωγοί στην Ηλεία, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρός τους, Ανδρέας Τσουκαλάς. «Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την πατάτα, γιατί έβγαινε στην αγορά σε εξευτελιστικές για τους παραγωγούς τιμές, εξαιτίας των ελληνοποιήσεων και των αθρόων εισαγωγών.

Φέτος υπάρχει μια αντιστροφή του κλίματος, που φάνηκε με την ανοιξιάτικη καλλιέργεια, γεγονός που οδήγησε πολλούς παραγωγούς να επενδύσουν εκ νέου στο προϊόν. Ας ελπίσουμε και οι τιμές να είναι ικανοποιητικές, ώστε να συνεχίσει η καλλιέργεια την κερδοφόρα της πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά.