Προσοχή στον μαύρο αλευρώδη των εσπεριδοειδών

Τον κίνδυνο εξάπλωσης του μαύρου αλευρώδους των εσπεριδοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, εφιστώντας την προσοχή στους παραγωγούς να αποφεύγουν οποιαδήποτε μεταφορά φυτών, κυρίως εσπεριδοειδών και αμπέλου χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (υποχρεωτικό έγγραφο κατά τη διακίνηση φυτών προς φύτευση).

Επιπλέον, οι παραγωγοί καλούνται σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους, ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτες προσβολές (π.χ. ανεξέλεγκτη εξάπλωση μαύρου αλευρώδους), να ενημερώσουν άμεσα την υπηρεσία και να συμβουλευτούν τους τοπικούς γεωπόνους. Πάντως, μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του Προγράμματος των Επισκοπήσεων (Surveys) για τη διαπίστωση παθογόνων καραντίνας σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, δεν έχει εντοπιστεί η παρουσία του στον νομό. Το είδος Aleurocanthus spiniferus (μαύρος αλευρώδης των εσπεριδοειδών) αποτελεί εχθρό καραντίνας με κύριο ξενιστή τα εσπεριδοειδή, κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί σε τροπικές και υποτροπικές χώρες της Ασίας, καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Στην Ελλάδα, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα (2016) σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές και, στη συνέχεια, σε Ηγουμενίτσα (2017), Άρτα (2019) και πρόσφατα (2021) πάλι στην Άρτα και στην Αιτωλοακαρνανία (2021) σε εσπεριδοειδή και αμπέλι.