«Πρώτα συμφωνία επί της αρχής και για τη δόση βλέπουμε»

«Πρώτα συμφωνία επί της αρχής και για τη δόση βλέπουμε»

Με βασικό στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου με το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα πραγματοποιείται την Τρίτη 24 Μαϊου η συνεδρίαση του Eurogroup.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης καθώς οι δανειστές φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι με την ανακοίνωση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η γραμμή πάντως που δόθηκε από το Euroworking Group της Δευτέρας θέλει τους υπουργούς Οικονομικών να προκρίνουν απόψε να συμφωνία επί της αρχής για την αξιολόγηση ώστε να καταστεί δυνατό να εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ένα πακέτο δόσεων ύψους 10,3 δισ. ευρώ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «δεν αποτελεί επιλογή για μας να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ, είναι προστιθέμενη αξία να έχουμε το ΔΝΤ μαζί μας». Το Ταμείο, με νέα παρέμβασή του τη Δευτέρα, ζητά δραστική λύση για το χρέος.

Ωστόσο στις δικές του δηλώσεις ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε επέμεινε ότι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι πιεστικό πρόβλημα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος εξάλλου στον δημοσιονομικό «κόφτη», ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «αν η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα θα τα πάρει.»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για την επίτευξη «κατ’ αρχήν» συμφωνίας στο Εurogroup. «Θα ελέγξουμε σήμερα τι ακριβώς έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και θα αποφασίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει διαφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, μόνο εντατικές συζητήσεις. Είμαι σίγουρος για μια γενική συμφωνία με το Ταμείο σήμερα» προτού προσθέσει ότι «το μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκιο για την Ελλάδα…»