Πρόταση για μετοχές στους τευτλοπαραγωγούς φέρνει ο Φέκερ (upd)

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του ντηλ με την ΕΒΖ δηλώνει στην «ΥΧ» ο διαχειριστής του Innovation Brain

τεύτλα καλλιέργεια
-Διαφήμιση-
«Διαμορφώνουμε συμφωνίες με τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφέρουμε σε επιλεγμένους αγρότες μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας», αναφέρει σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην «ΥΧ» ο Λούκας Φέκερ.
Την Δευτέρα 17/9 θα πραγματοποιηθεί το νέο ραντεβού του εκπροσώπου του fund Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, με τους τευτλοπαραγωγούς, μετά τη συνάντηση που έλαβε χώρα πριν από μία εβδομάδα.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο διαχειριστής του fund διαβεβαιώνει ότι στις προτεραιότητές του είναι να διασφαλίσει την ελληνική παραγωγή τεύτλων και αποκαλύπτει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν σε επιλεγμένους αγρότες μετοχές του νέου εταιρικού σχήματος. Παράλληλα, εκτιμά ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση της ΕΒΖ ζάχαρης προχωράει ομαλά, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη δικαστική έγκριση ένταξης της εταιρείας σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

«Τώρα που η συμφωνία με την EBZ υπεγράφη προχωράμε και επενδύουμε στη βάση των αγροτών, διασφαλίζοντας την παραγωγή τεύτλων. Διαμορφώνουμε συμφωνίες με τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφέρουμε σε επιλεγμένους αγρότες μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η συνάντηση της Πέμπτης (σ.σ. 30/8) ήταν πολύ εποικοδομητική και οι παραγωγοί ιδιαίτερα συμμετοχικοί. Γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και ότι όλοι πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα. Έχουμε κάνει μια εξαιρετική αρχή και νιώθουμε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι θα λάβει χώρα μια νέα συνάντηση στις 10/9 (σ.σ. τελικά η συνάντηση θα λάβει χώρα στις 17/9», ανέφερε στην «ΥΧ» ο κ. Φέκερ.

Τριετή συμβόλαια με σταθερή τιμή

Στην τελευταία συνάντηση, ο ίδιος εξέφρασε στους καλλιεργητές την πρόθεση να τους προσφέρει τριετές συμβόλαιο με σταθερή τιμή. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο παραγωγός και μέχρι πρότινος πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης: «Ο κ. Φέκερ θέλει ελληνική παραγωγή 100.000 τόνων σε βάθος τριετίας. Αυτό αντιστοιχεί σε 130.000 στρέμματα καλλιέργειας».

Στην «ΥΧ» μίλησε ακόμα ο πρόεδρος τευτλοπαραγωγών εργοστασίου Πλατέος, Αθανάσιος Πίπας, που επίσης συμμετείχε στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας: «Μετά από συζητήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Πούρη, αυτό που μπορούμε να πούμε με μια επιφύλαξη είναι ότι η καμπάνια θα αρχίσει στις 24 Σεπτεμβρίου. Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμε το ΥΠΑΑΤ να πάρει επίσημα θέση, ώστε να εκπληρωθεί αυτή η καμπάνια όσο πιο σύντομα γίνεται και να πληρωθούμε γιατί έχουμε τιναχτεί στον αέρα. Πρέπει να παραδώσουμε τα ζαχαρότευτλα. Δεν θέλουμε να ξεπουλήσουμε κάτι που είναι ελληνικό. Έφυγε η βιομηχανική ντομάτα, έφυγε ο καπνός, δεν είμαστε σε θέση να διώξουμε και άλλη καλλιέργεια», τόνισε ο κ. Πίπας, με εμφανή την αγωνία για τις επικείμενες εξελίξεις.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Χρήστος Πούρης, στο περιθώριο της συνάντησης της προηγούμενης Πέμπτης εκτίμησε ότι είναι πιθανόν η συμφωνία με τον εν δυνάμει στρατηγικό επενδυτή να ολοκληρωθεί στους επόμενους 2-3 μήνες. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι «σε αυτήν τη φάση, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και είναι καλύτερο να κάνουμε περισσότερα και να λέμε λιγότερα, γιατί μπορεί να κάνουμε κακό». Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον κ. Πούρη, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να προσθέσει κάτι, μεταφέροντάς μας ότι θα τοποθετηθεί εντός των προσεχών ημερών.

 Στον πτωχευτικό κώδικα από 3 Σεπτεμβρίου

Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της στις αρχές της εβδομάδας η ΕΒΖ γνωστοποίησε την από 3/9/2018 ένταξή της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της μετά από προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, για τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα έως τις 3/1/2019, απαγορεύεται οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση ή έκδοση διαταγών πληρωμής, καθώς και η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας. Δικάσιμος της κατατεθείσας αιτήσεως ορίστηκε η Τετάρτη 26/9/2018.

-Διαφήμιση-