Προτεραιότητα στην πρόληψη για τη διαχείριση των αποβλήτων για την Ευρωαριστερά

Η προτεραιότητα σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους αντιμετώπισης των αποβλήτων, ξεκινώντας από την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό άξονα του νέου ευρωπαϊκού νόμου για τις συσκευασίες, δήλωσαν στη EURACTIV οι ευρωβουλευτές που εργάζονται πάνω στον νομοθετικό φάκελο.

Η οδηγία-πλαίσιο για τα σκουπίδια της ΕΕ ορίζει μια «ιεραρχία» για τη διαχείρισή τους, με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση ως τις πλέον προτιμώμενες επιλογές, ακολουθούμενες από την ανακύκλωση, την ανάκτηση ενέργειας και τη διάθεση ως έσχατη λύση.

Καθώς η ΕΕ συζητά τον νέο κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWR), οι αριστεροί ευρωβουλευτές είναι αποφασισμένοι να δώσουν προτεραιότητα στα μέτρα που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας, τα οποία είναι τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

«Τα απόβλητα συσκευασίας αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά, εκτός εάν μειώσουμε σημαντικά το πόσο παράγονται εξαρχής», δήλωσε η Γκρέις Ο’ Σάλιβαν, Ιρλανδή ευρωβουλευτής, η οποία εργάζεται για τον PPWR εκ μέρους των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε λύσεις που να μας πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω, αντί να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα εξετάζοντας μόνο μέτρα προς τα πίσω», πρόσθεσε.