Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπαατ

Γράφει ο Νίκος Λάππας

-Διαφήμιση-

Με την εξιστόρηση της σχέσης του με τον αγροτικό τομέα άρχισε την ομιλία του στην τελετή παραλαβής ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης.

Από τα φοιτητικά του χρόνια προωθούσε στα γεωπονικά καταστήματα τις μικρές ψεκαστήρες της επιχείρησης του πατέρα του, για να καταλήξει, μετά από δεκαετίες δικηγορίας, στο ΥΠΑΑΤ. Όπως είπε, η ρητή εντολή που έλαβε από τον πρωθυπουργό είναι να διαπραγματευτεί «με αποτελεσματικό και επαρκή τρόπο την ΚΑΠ προς όφελος και συμφέρον των Ελλήνων αγροτών».

Είναι γεγονός ότι τα εθνικά στρατηγικά σχέδια, οι εσωτερικές και εξωτερικές συγκλίσεις των ενισχύσεων και οι κοινοτικοί προϋπολογισμοί, η διαπραγμάτευση των οποίων θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, είναι κομβικής σημασίας ζητήματα. Είναι, επίσης, γεγονός ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι αποφάσεις που τελικά θα ληφθούν, θα εφαρμοστούν ή θα αγγίξουν τον αγρότη μετά από δύο ακόμη και τρία χρόνια, δηλαδή αφού η σημερινή ηγεσία θα έχει διανύσει μεγάλο μέρος της θητείας της.

Όμως, ο υπουργός και οι δύο υφυπουργοί θα κριθούν πολύ πριν. Και θα κριθούν κατ’ αρχάς από τον βαθμό υλοποίησης των νωπών προεκλογικών δεσμεύσεων και της εντολής που έλαβαν από τον πρωθυπουργό μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται, εκτός της χρηματοδότησης της ΚΑΠ, το πλαίσιο των συνεταιρισμών και η θέσπιση αποτελεσματικών κινήτρων, η φορολογική τους αντιμετώπιση, η λειτουργία της αγοράς και η αντιμετώπιση φαινομένων όπως οι ελληνοποιήσεις, η βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μέσω της αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας και της κατάρτισης.

Θα κριθούν, επίσης, από το κατά πόσο θα αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως ο παραγωγικός προσανατολισμός, η ανάταξη κλάδων που απαξιώνονται όπως η κτηνοτροφία, οι τιμές αγροτικών εφοδίων και η ορθολογική χρήση των εισροών, η άμεση και έμμεση φορολόγηση του αγρότη, οι τιμές παραγωγού και η διαμόρφωση του εισοδήματος.

Θα κριθούν, τέλος, από το κατά πόσο όλα τα παραπάνω θα συγκροτήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο με στόχους και δεσμευτικές ημερομηνίες υλοποίησης.

-Διαφήμιση-