Πρώτη αγορά αμερικανικής σόγιας από ιδιωτικό μύλο στην Κίνα μετά από έναν χρόνο

-Διαφήμιση-

Στην πρώτη αγορά σόγιας αμερικανικής προέλευσης από τον Ιούλιο του 2018, όταν δηλαδή επιβλήθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση οι δασμοί στο πλαίσιο της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, προχώρησε κινεζικός ιδιωτικός μύλος την Τρίτη 23 Ιουλίου.

Ο αγοραστής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η εταιρεία Yihai Kerry, που ελέγχεται από την Wilmar International, με το φορτίο να είναι παραδοτέο τον Οκτώβριο.

Άλλες τρεις εμπορικές πράξεις για αμερικανική σόγια από κινεζικές επιχειρήσεις φημολογείται ότι έκλεισαν τις επόμενες ώρες, αυτήν τη φορά από τους κρατικούς ομίλους Sinograin και Cofco. Eφόσον οι σχετικές φήμες ευσταθούν, οι συνολικές ποσότητες αμερικανικής σόγιας που αγοράστηκαν από την Κίνα τις τελευταίες μέρες υπολογίζεται ότι αγγίζουν τους 240.000 τόνους.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι μέχρι πρόσφατα μόνο οι κρατικές εταιρείες της Κίνας μπορούσαν να αγοράσουν σόγια από τις ΗΠΑ μετά από κυβερνητική εντολή, η δουλειά που έκλεισε η Υihai έχει τη σημασία της, καθώς, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, είναι η πρώτη από κινεζική ιδιωτική εταιρεία εδώ κι ένα χρόνο. Mάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, Κινέζοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν την περασμένη εβδομάδα τους εκπροσώπους πέντε εισαγωγικών εταιρειών ότι μπορούν να αιτηθούν εξαίρεσης από τους δασμούς ύψους 25% τουλάχιστον για κάποια φορτία σόγιας, που θα παραδοθούν πριν από το τέλος του έτους.

Πάντως, αναλυτές που μίλησαν στο Reuters θεωρούν δύσκολο οι Κινέζοι εισαγωγείς να προχωρήσουν στην αγορά πολύ μεγάλων ποσοτήτων το αμέσως επόμενο διάστημα όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.