Το πρώτο Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων Ηλείας είναι γεγονός

Την εδραίωσή του και στον χώρο του Οινικού Τουρισμού επιχειρεί ο Νομός Ηλείας, μέσα από τους αμπελώνες και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των οινοποιείων, τα οποία είναι επισκέψιμα από Έλληνες και ξένους, προσφέροντας ξεναγήσεις στους χώρους τους και σπουδαίες οινικές γευστικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται στις 19 και 20 Μαΐου το «1ο Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων N. Ηλείας – 1st Ilia’s Wine & Dine Festival», στο Κτήμα Μερκούρη, με οινογνωσία, οινογευσία, γευσιγνωσία και τη συμμετοχή επτά οινοποιείων της Ηλείας, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η τοπική εφημερίδα Πρωινή και η Αέναον ΚοινΣΕπ, μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Κύριος στόχος, μέσα από το διήμερο αυτό, είναι η ανάδειξη της οινικής ιστορίας της Ηλείας και της τοπικής οινοπαραγωγής, η ενίσχυση της μελλοντικής πορείας του κρασιού, η προσπάθεια προώθησης του οινικού τουρισμού, καθώς και η γνωριμία με τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν τα οινοποιεία του νομού, ποτοποιίες, πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γυναικών από όλο τον νομό, σύλλογοι εστίασης και φορείς από τον τομέα του τουρισμού. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί πλούσιες δράσεις, παρουσιάσεις επιχειρήσεων οίνων και ποτών, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και μουσικά event. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν στο κοινό παραδοσιακά εδέσματα της Ηλείας για να γνωρίσουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής σε συνδυασμό με τους τοπικούς οίνους. «Άλλωστε, το καλό κρασί χρειάζεται και το καλό φαγητό. Και η Ηλεία είναι πλούσια και στα δύο!», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές.

Τα οινοποιεία που συμμετέχουν είναι το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι, το Κτήμα Μπριντζίκη στο Λαντζόι, το Κτήμα Ολύμπια Γη στην Αρχαία Ολυμπία, η Οινοποιία Μαρκογιάννη στη Σκιλλουντία Δήμου Κρεστένων, το Κτήμα Σταυρόπουλου στο Παλαιχώρι Γαστούνης, το Κτήμα Κωνσταντινόπουλου στη Μαραθιά Αμαλιάδας και το Κτήμα Δρούβα στον Πύργο.

Συμμετέχουν επίσης η ποτοποιία Μυλωνά στον Πύργο και η Ηλειακή Ζυθοποιία στο Λαντζόι.