Το πρώτο τεστ της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ

Οι πολιτικές για τον αγροτικό τομέα της προηγούμενης κυβέρνησης κινήθηκαν σε ένα ιδιόμορφο περιβάλλον. Λίγους μήνες αφότου καταρτίστηκε το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου της, περάσαμε στην παγκόσμια υγειονομική κρίση με την COVID-19, ακολούθησε η οικονομική κρίση και έπειτα η πολεμική, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μία από τις συνέπειες των παραπάνω ήταν ουσιαστικά η ακύρωση της εφαρμογής νέων μέτρων προσανατολισμού του πρωτογενούς τομέα και η ανάλωση σε συζητήσεις, συχνά και με τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τις κορωνοενισχύσεις, τις επιδοτήσεις λόγω πολέμου, τα de minimis, ή τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών. Και αν δεχθούμε την εγκυρότητα των exit polls την ημέρα των εκλογών, όπου οι αγρότες που ψήφισαν το κυβερνών κόμμα ανήλθαν στο 45% περίπου, η κυβέρνηση φαίνεται να έπεισε πολλούς.
Σήμερα, βέβαια, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και η επιτυχία της νέας πολιτικής ηγεσίας θα κριθεί, εκτός των άλλων, από τα εξής:
Πρώτον, το κατά πόσο οι δράσεις που θα υλοποιηθούν την τετραετία αυτή θα υπηρετήσουν την επίτευξη των κεντρικών στόχων που έχουν τεθεί και εμπεριέχονται στον λεγόμενο μπλε φάκελο που επέδωσε ο πρωθυπουργός στον νέο υπουργό. Διότι, ας μη λησμονούμε ότι κατά κανόνα συμβαίνει το αντίθετο: Δηλαδή, οι δράσεις που υλοποιούνται συχνά αποκλίνουν από την επίτευξη των στόχων που έχουν διακηρυχθεί.
Δεύτερον, την αποφυγή του λάθους των ατέρμονων πολύμηνων συναντήσεων και συζητήσεων με εκπροσώπους κλάδων, περιοχών, υποψήφιων δημάρχων κ.λπ., συζητήσεων που πολλές φορές δεν γίνονται στη βάση των όσων έχει δεσμευτεί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.
Τρίτον, η αποδοτικότητα συχνά μιας νέας ηγεσίας, η οποία, ας σημειωθεί, αναλαμβάνει για πρώτη φορά την πολιτική ευθύνη του συγκεκριμένου υπουργείου, θα κριθεί και από την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που προκαλούν τριβές. Για παράδειγμα, οι αγρότες (και συχνά οι πολιτικοί) της Κρήτης θεωρούν ότι συνεισφέρουν υπέρμετρα στα έσοδα του ΕΛΓΑ από τον οποίο επωφελούνται άλλες περιοχές και προϊόντα. Αντίθετα, οι παραγωγοί (και συχνά οι πολιτικοί) της Βόρειας Ελλάδας αποφεύγουν να συζητούν ζητήματα, όπως η αύξηση του ασφαλίστρου.
Τέτοιου είδους αντιθέσεις, τη στιγμή που έχει συσσωρευτεί ανάγκη αποζημιώσεως εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός διακήρυξε τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ως βασική προτεραιότητα, θα αποτελέσουν ίσως το πρώτο μεγάλο τεστ της συνοχής της νέας ηγεσίας.