Γάλα, γιαούρτι και τυρί από «Πρώτο Χέρι» σε αυτόματους πωλητές

Η 25χρονη αγρότισσα Εύη Αμανατίδου είναι το οργανωτικό θηλυκό μυαλό πίσω από το εγχείρημα για την απευθείας διάθεση των προϊόντων των κτηνοτρόφων της Κοζάνης

«Πρώτο Χέρι» με γυναικεία υπογραφή

Αυτή την περίοδο, οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, με επίκεντρο την Κοζάνη, επιχειρούν ένα άλμα πιο γρήγορο από την οικονομική φθορά του τόπου. Μπαίνουν με αξιώσεις στον χάρτη της απευθείας διάθεσης των προϊόντων τους στο τραπέζι του καταναλωτή μέσω αυτόματων πωλητών γάλακτος. Γάλα, γιαούρτι και τυρί από «Πρώτο Χέρι», όπως είναι ο διακριτικός τίτλος της ομάδας των αγελαδοτρόφων που συστάθηκε πρόσφατα, θα βρίσκονται προσεχώς σε –αρχικά– δύο αυτόματους πωλητές σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Το χέρι που καθοδηγεί εδώ και οκτώ μήνες το «Πρώτο Χέρι» είναι θηλυκό και, μάλιστα, ανήκει σε έναν νέο άνθρωπο, με φρέσκο μυαλό, την 25χρονη Ευδοκία Αμανατίδου, η οποία από τη γέννηση της ιδέας στέκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Όλο το οργανωτικό κομμάτι για το εγχείρημα των ΑΤΜ, από το business plan μέχρι την εκτέλεσή του, την προμήθεια και την εγκατάσταση των μηχανημάτων και την προετοιμασία των καταστημάτων, που πλέον έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, φέρει την υπογραφή της Εύης, που είναι ο ιθύνων νους πίσω από την ομάδα των αγελαδοτρόφων.

«Πρώτο Χέρι» με γυναικεία υπογραφή

Με την επαγγελματική της ταυτότητα να γράφει «αγρότισσα», τον τίτλο σπουδών της να αναφέρει πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ και τις περγαμηνές της να περιλαμβάνουν επαγγελματικό τίτλο στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, η Εύη είναι γέννημα θρέμμα της κοζανίτικης γης. Εκεί επέστρεψε πέρυσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ώστε, παράλληλα με την ενασχόλησή της με το γνωστικό της αντικείμενο, αφού διατηρεί τεχνικό γραφείο, ασχολούμενη με επενδυτικά προγράμματα και βιολογικές πιστοποιήσεις, να δραστηριοποιηθεί παραγωγικά στον αγροτικό τομέα.

Σε μια εποχή που πολλοί συνομήλικοί της αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, καθιστώντας τις «εξαγωγές ανθρώπινου κεφαλαίου» το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, η Εύη ακολουθεί αντίστροφη διαδρομή.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη λεβάντα, με την 25χρονη αγρότισσα να έλκεται από πολύ νωρίς από τον πολύτιμο καρπό της κοζανίτικης γης, τη λεβάντα, και να μπαίνει στην παραγωγή της, αποκτώντας σταδιακά φυτεύσεις σε 20 στρέμματα στη Μεσιανή Κοζάνης. Έχοντας επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε μέσω έρευνας και σεμιναρίων να αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις, η Εύη ετοιμάζεται σήμερα να παραδώσει την παραγωγή της στην τοπική εταιρεία Herbs & Oils, μια μικρή, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία διατηρεί μονάδα παραγωγής και μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ξηρολίμνη Κοζάνης.

Πως προέκυψε

«Πρώτο Χέρι» με γυναικεία υπογραφή

Τον περασμένο Μάρτιο, τα βήματα της Εύης Αμανατίδου διασταυρώθηκαν τυχαία –όπως συμβαίνει με τα περισσότερα σπουδαία πράγματα στη ζωή– με εκείνα των αγελαδοτρόφων της Κοζάνης. Οι τελευταίοι αναζητούσαν εναγωνίως μια επαγγελματική διέξοδο για το προϊόν τους, αφού οι γαλακτοβιομηχανίες γύρισαν την πλάτη στην τοπική παραγωγή. Στη συνάντηση διασταυρώθηκαν οι ανησυχίες της Εύης για το τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει για τον τόπο της με την ανάγκη των παραγωγών για επιβίωση.

Το παράδειγμα του ΘΕΣγάλα από τη Θεσσαλία, που άνοιξε τον δρόμο των ΑΤΜ στην Ελλάδα, ήταν πολύ φωτεινό για να το αγνοήσει κανείς. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα των ΑΤΜ στη Δυτική Μακεδονία. Ωστόσο, από την αρχική της σύλληψη, μέχρι να μπορέσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να κάνουν τις απαραίτητες οικονομικές αναλύσεις και μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, να προμηθευτούν τα μηχανήματα και να στήσουν τα καταστήματα, μεσολάβησε μια κόλαση-δρόμος. Από αυτή την… κόλαση ανέλαβε –και μάλιστα αφιλοκερδώς, όπως κάνει μέχρι σήμερα– να βγάλει τους αγελαδοτρόφους η 25χρονη Εύη. Και αποδείχθηκε πολύ ικανότερη μάνατζερ από πολλούς άλλους άντρες, σαφώς μεγαλύτερούς της, που κινούνται στην αγορά της Αθήνας.

Μετά από οκτώ μήνες σκληρής δουλειάς (το φετινό καλοκαίρι δεν είχε ανέμελες στιγμές για την Εύη), το εγχείρημα αποκτά σήμερα «σάρκα και οστά» και είναι έτοιμο να αποδώσει καρπούς, με τα δύο πρώτα ΑΤΜ να μπαίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε λειτουργία και ένα τρίτο να είναι ήδη στα σκαριά.

Το αποτέλεσμα μετράει

«Είχα δει τα πρώτα βήματα του εγχειρήματος του ΘΕΣγαλα στη Θεσσαλονίκη και πάντα με βασάνιζε η σκέψη γιατί να μη γίνει αυτό και στα μέρη μου. Το να μπουν οι συντοπίτες μου σε μια ορθολογική βάση αξιοποίησης της παραγωγής τους και να καρπωθούν οι ίδιοι την προστιθέμενη αξία του προϊόντος τους, έγινε το προσωπικό μου στοίχημα», λέει στην «ΥΧ» η κα Αμανατίδου.

Την ερώτησή μας σχετικά με το αν το φύλο της στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια που υλοποιεί, την προσπέρασε με την ίδια ταχύτητα, που προσπερνά τα προβλήματα τα οποία ανακύπτουν στη ζωή της: «Στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει είναι πως αποδεικνύεις αυτό που είσαι και όχι το φύλο σου. Αν είσαι δραστήριος, οργανωτικός και έχεις όραμα, κανείς δεν ασχολείται με το φύλο. Κρίνεσαι από το αποτέλεσμα της δουλειάς σου», μας λέει η 25χρονη Εύη, η οποία με τις επιλογές της δείχνει να δικαιώνει τη ρήση της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «όταν οι γυναίκες πετυχαίνουν, οι οικονομίες πετυχαίνουν ακόμη περισσότερο».