Ο πρώτος πιστοποιημένος κλώνος Ξινόμαυρου

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η εγγραφή στον εθνικό κατάλογο του πρώτου πιστοποιημένου κλώνου Ξινόμαυρου, φωτογραφίες του οποίου δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά η «ΥΧ».
Ο προσωρινός κωδικός του είναι ENTAV-INRA® E30VNB, ενώ αμέσως μετά την ένταξή του θα υπάρξει επίσημος αριθμός καταχώρισης, ο οποίος θα πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον υποχρεωτικά. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εγγραφή, απαιτείται υπουργική απόφαση, η οποία, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.
Για τη δημιουργία του πρώτου πιστοποιημένου κλώνου Ξινόμαυρου, χρειάστηκαν 17 χρόνια καλλιέργειας και έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Hellenifera σε συνεργασία με το κρατικό ινστιτούτο IFV της Γαλλίας για το αμπέλι και το κρασί.
Αρωγός το Κτήμα Άλφα
Το Hellenifera λειτουργεί με κέντρο τη Νεμέα, οπότε για την έρευνα πάνω στους κλώνους του Ξινόμαυρου ήταν πολύτιμη η συμβολή του Κτήματος Άλφα, όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μπακασιέτας, γενικός διευθυντής του κέντρου και των φυτωρίων Μπακασιέτα-VNB. «Με αυτήν τη συνεργασία, είχαμε την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε πειραματικά τους κλώνους και να μετρήσουμε τα δεδομένα στην περιοχή προέλευσής τους, παράλληλα με τις μετρήσεις που κάναμε στη Νεμέα», σημειώνει και προσθέτει:
«Καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διαπιστώσουμε ότι τα αποτελέσματά μας εδώ στη Νεμέα δεν απέχουν καθόλου από εκείνα του αντιγράφου μας (πειραματικό στο Κτήμα Άλφα) στον τόπο καταγωγής των κλώνων μας. Έτσι, ξέρουμε σήμερα με απόλυτη ακρίβεια τη συμπεριφορά και των έντεκα κλώνων που μελετάμε τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, είμαστε σε θέση, πολύ πιο γρήγορα, να προχωρήσουμε στην εγγραφή και άλλων κλώνων Ξινόμαυρου, αφού έχουμε συγκριτικά δεδομένα των πειραματικών μας με τη μεγαλύτερη ζώνη του Ξινόμαυρου στη χώρα».
Οι αρχικοί κλώνοι βρέθηκαν μετά από έρευνες ετών σε αμπελώνες που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία, όπως τη Σιάτιστα, τη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Γουμένισσα κ.ά. Όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό γενετικού υλικού Ξινόμαυρου εντοπίστηκε στο Αμύνταιο. Στη συνέχεια, από το 2013 ξεκίνησε η πειραματική καλλιέργεια 11 κλώνων σε έκταση που παραχώρησε το Κτήμα Άλφα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η σύγκριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καθενός ως προς τα χρώματα, τα αρώματα, αλλά και την ποσότητα της παραγωγής που μπορεί να δώσει. Ο κ. Μπακασιέτας τονίζει ότι οι κλώνοι Ξινόμαυρου, παρότι πρόκειται για την ίδια ποικιλία, έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους.
Πολύτιμη ήταν και είναι και η βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου IFV. «Κατ’ αρχάς, μας έμαθαν πώς να κάνουμε την επιλογή. Μάλιστα, στη Γαλλία κάνουμε την εξυγίανση του γενετικού υλικού από ασθένειες με θερμοθεραπεία in vitro. Επίσης, οι Γάλλοι διατηρούν ένα back up των ποικιλιών σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα», υπογραμμίζει ο κ. Μπακασιέτας. Επιπλέον, μέσω των Γάλλων επιστημόνων, αμπελουργών και οινοποιών, δίνεται η δυνατότητα «να μπούμε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, έτσι ώστε οι ελληνικές ποικιλίες να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο εμπορικά».
Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή η διάδοση δεν κρύβει απαραίτητα κάποιες παγίδες. «Δείτε, για παράδειγμα, τι έχει γίνει με το Ασύρτικο. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά μέρη και έτσι γίνεται πιο γνωστό. Την ίδια στιγμή, όμως, η αξία του Ασύρτικου από τη Σαντορίνη είναι αξεπέραστη, όπως ακριβώς κι εσείς θα προτιμούσατε ένα γαλλικό Καμπερνέ σε σχέση με οτιδήποτε άλλο», καταλήγει.
H μόνη χώρα xωρίς εθνικό κατάλογοΗ Ελλάδα είναι η μόνη αμπελουργική χώρα που δεν διαθέτει εθνικό κατάλογο με πιστοποιημένους κλώνους από κάθε ποικιλία, έτσι ώστε να προφυλαχθεί το γενετικό υλικό και η ταυτότητα των ελληνικών γηγενών ποικιλιών. Μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, θα εγγραφούν και οι πρώτοι κλώνοι για αρκετές ακόμα ποικιλίες, όπως: ✱ Αγιωργίτικο ENTAV-INRA® E40VNB ✱ Μοσχοφίλερο ENTAV-INRA® E27VNB ✱ Ασύρτικο ENTAV-INRA® E11VNB ✱ Ροδίτης ENTAV-INRA® E21VNB ✱ Κορινθιακή σταφίδα ENTAV-INRA® E2VNB Κλώνοι από 14 ακόμα ελληνικές ποικιλίες είναι επίσης έτοιμοι για καταχώριση, με την έννοια ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες πειραματικές διαδικασίες, ώστε οι ελληνικές ποικιλίες να αποκτήσουν συγκεκριμένη ταυτότητα, να προφυλαχθούν γενετικά, αλλά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπορική αξία. |