Προβιοτικά λουκάνικα και τυρί με υψηλή θρεπτική αξία

Παρασκευάστηκαν από ωφέλιμα μικρόβια στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ

Θράκη: Προβιοτικά λουκάνικα και τυρί με υψηλή θρεπτική αξία

Μικροοργανισμοί, που απομονώθηκαν εργαστηριακά, χρησιμοποιήθηκαν ως προβιοτικοί, με σκοπό να ενισχυθεί η διατροφική αξία και ο χρόνος ζωής τροφίμων, μέσα από το έργο «Παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων με την προσθήκη προβιοτικών απομονωμένων από γαλακτοκομικά προϊόντα», με επιστημονική υπεύθυνη την πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ∆ΠΘ στην Ορεστιάδα, Ευγενία Μπεζιρτζόγλου.

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετείχαν η βιομηχανία Έδεσμα, που παρήγαγε προβιοτικά λουκάνικα, και η βιομηχανία γάλακτος Χελμός, που παρασκεύασε φέτα. Το γευστικό αποτέλεσμα, όπως πιστοποιούν η ομάδα έργου και οι ιδιοκτήτες των βιομηχανιών, ήταν εξαιρετικό.

«Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και αφορά την παραγωγή λουκάνικων και τυριού με προβιοτικούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι απομονώθηκαν από παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα», μεταφέρει στην «ΥΧ» η κα Μπεζιρτζόγλου. Για να γίνει αυτό, απομονώθηκε πληθώρα μικροοργανισμών, που ελέγχθηκαν για την ύπαρξη ή μη προβιοτικών ιδιοτήτων, διαδικασία που διήρκησε 20 μήνες σε σύνολο 32 του προγράμματος. «Τα μικρόβια είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί και συνδέονται με την κακή πλευρά των μικροοργανισμών. Εμείς ανακαλύψαμε την ωφελιμότητα και την ενσωματώσαμε στα τρόφιμα», εξηγεί η κα Μπεζιρτζόγλου, σημειώνοντας ότι τα παραγόμενα τρόφιμα έχουν υψηλή θρεπτική αξία και μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα στη βιομηχανία, πρέπει να βρεθεί χρηματοδότης για να κατατεθεί η πατέντα και, στη συνέχεια, ν’ αδειοδοτηθεί, μια διαδικασία χρονοβόρα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος, που δημιουργεί διαρκώς γέφυρες με την παραγωγή, καθώς στο παρελθόν συνεργάστηκαν με την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, τα Εβρίτικα Κελάρια και τη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης μέσα από προγράμματα.