Διάσταση απόψεων για τους επιτόπιους ελέγχους στους Νέους Αγρότες

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τις αξιολογήσεις των ηλεκτρονικών φακέλων των παραγωγών που έχουν καταθέσει αίτημα ενίσχυσης για το Υπομέτρο 6.1 των Νέων Αγροτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μέχρι στιγμής έχουν ανοιχθεί περίπου 5.000 από το σύνολο των 17.488 φακέλων των υποψηφίων προς ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανωτέρω αριθμός αφορά αποκλειστικά το στάδιο της πρώτης αξιολόγησης και όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει και το έργο των αξιολογητών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ως γνωστόν, οι αξιολογητές της β’ φάσης θα δώσουν το πράσινο φως για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που είχε αναδείξει πρόσφατα η «ΥΧ» σχετικά με την πρόβλεψη για επιτόπιους ελέγχους σε παραγωγούς με θερμοκηπιακές υποδομές χαμηλής κάλυψης που έχουν δηλώσει καλλιέργειες κηπευτικών με υψηλή τυπική απόδοση στο τρέχον πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών», φαίνεται ότι στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπάρχουν δύο αντίθετες απόψεις.

Η πρώτη είναι υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικότητας των επιτόπιων, όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο.

Η δεύτερη άποψη υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από ορισμένους βουλευτές, που πιέζουν για κατάργηση της υποχρεωτικότητας, έτσι ώστε να ενταχθούν παραγωγοί στην πλειονότητά τους με λίγα στρέμματα και με καλλιέργειες κηπευτικών. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί.

Σχέδια Βελτίωσης: Έκλεισε το ζήτημα των επιλαχόντων ο Γ. Στύλιος

Μετά από σωρεία εικασιών γύρω από το ζήτημα της ένταξης των επιλαχόντων του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης για την περίοδο 2014-2020, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, απάντησε γραπτώς σε σχετικό ερώτημα ότι οι πόροι του ΠΑΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν εξαντληθεί. Όπως υπενθύμισε, για το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης είχε πραγματοποιηθεί υπερδεύσμευση 300 εκατ. που προστέθηκαν στα αρχικά 315 εκατ. του προϋπολογισμού της αρχικής πρόσκλησης.

Σε επικοινωνία μας με τον υφυπουργό, ο ίδιος μας παρέπεμψε στο σχετικό πλαίσιο (ΕΚ 1305/2013), κλείνοντας έτσι οριστικά το εν λόγω ζήτημα.