Ψάχνουν τιμή για το κάστανο

Μεγάλη η παραγωγή, αλλά χωρίς ζήτηση

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, επιστρέφει στις 30 Οκτωβρίου η 39η Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας. Μαζί με τη γιορτή, όμως, επιστρέφει και η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον της φετινής παραγωγής, αφού το κύριο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εμπόρους. Αν και τα τελευταία δύο χρόνια η παραγωγή κάστανου έφθασε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, φέτος χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή άνοδο στην παραγωγή που ξεπερνά το 100%.

«Φέτος, έχουμε πολύ καλή παραγωγή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπορία του», εξηγεί ο παραγωγός από την Καστάνιτσα, Παναγιώτης Πέτρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια ήταν σε μηδαμινά επίπεδα. Η βιολογική καταπολέμηση της σφήκας φαίνεται ότι αποδίδει αποτελέσματα, αφού εντοπίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Εμπορία

Αν και στην Αρκαδία δεν έχει καταγραφεί η παρουσία μύκητα, όπως σε άλλες περιοχές, εντούτοις υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την εμπορία του προϊόντος. «Θεωρώ ότι αυτά είναι παιχνίδια. Εμείς, πάντως, συνεχίζουμε τη συγκομιδή. Ήδη, έχουμε συγκεντρώσει 20-25 τόνους, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει», αναφέρει ο κ. Πέτρου και προσθέτει:

«Όσοι έχουν ψυγεία για ένα 20ήμερο, θα φυλάξουν την παραγωγή. Τι θα γίνει, όμως, με τους άλλους που δεν έχουν; Είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε τιμή για το κάστανο. Η περσινή τιμή ήταν από 2-2,50 ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια η ψαλίδα αρχίζει στα 2 ευρώ και φθάνει τα 2,80 ευρώ».

Η καλλιέργεια προχωρά κανονικά και συνεχώς φυτεύονται νέα δέντρα, αλλά όπως τόνισε ο κ. Πέτρου, «οι νέοι δεν ασχολούνται πλέον με την καλλιέργεια. Το κάστανο σε θέλει όλο τον χρόνο πάνω του, για να το φροντίζεις και να ξοδεύεις γι’ αυτό. Στην Καστάνιτσα, μείναμε λίγοι που ασχολούμαστε με αυτά». Η Καστάνιτσα παράγει 100-150 τόνους πλέον, ενώ παλαιότερα έφτανε τους 500 τόνους.